Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епизод 462

Чудесиите на маестро Карталов

В епизод 462 "Трамвай по желание" среща своята публика с една от най-значимите фигури на съвременната българска култура – директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов.

Всеки, който помни монументалната постановка на "Аида" на площада пред Царския дворец в центъра на София от 1997 г., знае как маестро Карталов подхожда към своята публика на открити пространства. Както стана традиция, и това лято операта тръгва към своята публика. Отново в естествена среда. Край езерото в Панчарево през юли тръгва третото издание на фестивала "Музи на водата", където ще бъдат представени постановките на знаменитите опери "Летящият холандец", "Жената от езерото", "Пепеляшка", "Кармен", "Мадам Бътерфлай" и "Евгений Онегин".

От там Софийската опера и балет ще отскочи сред Белоградчишките скали за събитието "Опера на върховете", където наред с оперите "Набуко" и "Аида", ще бъдат представени балетните спектакли "Баядерка", "Хиляда и една нощ" и "Корсар", а за любителите на мюзикъла ще бъде отредена великолепната постановка на "Мама миа" по хитовете на "АББА".

В годините маестро Карталов е имал професионалния шанс да работи с най-големите колоси на българското оперно изкуство: Борис Христов, Николай Гяуров, Гена Димитрова, Николай Гюзелев, Никола Николов. Визитката му е внушителна: около 200 оперни постановки, журиране в международни конкурси, майсторски класове в различни страни. Непреходно остава сътрудничеството му с великия бас Борис Христов за основаването на Българската академия за изкуство и култура в Рим.

Неслучайно и най-широката публика знае, че ако някой притежава таланта да превърне операта в истински празник, това безспорно е Пламен Карталов.

Снимка – Калина Станева

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна