Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цената на газа в Европа падна за първи път от края на юли

Снимка: Pixabay

Цената на газа в Европа по време на борсовата търговия днес падна под 2000 долара за 1000 кубически метра за първи път от края на юли. Това показват данните на Лондонската фондова борса ICE.

Септемврийската фючърсна цена в хъба TTF в Холандия падна до 1987 долара за 1000 кубически метра., или 188,25 евро за MWh.

Общото понижение на цената на газа от началото на деня е 2,5%.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)


Междувременно ръководителят на Германската федерална мрежова агенция Клаус Мюлер подчерта във вторник, че планът на Европейския съюз за намаляване на газа може да "стабилизира" или дори да "намали" цените на синьото гориво преди зимния сезон, тъй като Европа се стреми да намали търсенето на газ с 15% в лицето на несигурност на доставките.

"За Германия трябва да спестим поне 20% газ, за да преминем добре през зимите на 2022/23 и на 2023/24 година“, написа Мюлер на страницата си в "Туитър".

Планът на ЕС за намаляване на газа влезе в сила и има за цел да намали търсенето на синьото гориво в региона с 15% с оглед на нарастващите страхове за възможно прекъсване на руските газови доставки. Според предложението, държавите членки на ЕС трябва доброволно да намалят потреблението на газ с 15% между 1 август тази година и 31 март 2023 г. в сравнение със средното потребление за същия период от време през предходните пет години.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна