Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Джасим:

Човечеството знае, че ядрената война означава бързо самоунищожение

Емил Джасим
Снимка: digitalkidz.eu

Ядрената война означава много бързо взаимно унищожение. Едва ли има световен лидер, който да не си дава сметка за това, колкото и той да е болен. Русия плаши, че за 2 минути може да стигне до всяка европейска столица. Силите на НАТО обаче могат да унищожат всички големи руски градове в следващите 40 секунди. Никой няма интерес от такива действия.

Това коментира пред Радио София Емил Джасим, учител по история и политически активист.

Според него ядреното въоръжаване може да ни накара за пореден път да кажем, че не си вадим поуки от историята. От друга страна фактите сочат, че това оръжие никога след август 1945 г. не е използвано срещу хора. Дори и в най-горещите, критични моменти (като Карибската криза 1962-ра) все пак разумът е надделявал и не се е стигало до натискане на червения бутон.

Човечеството е въвело такава процедура, която да не позволява такава война да бъде запалена по решението само на един човек.

По думите на Джасим, не е възможно пълно разоръжаване, защото самото съществуване на ядрени бойни глави, предизвиква въздържане от много сериозни унищожителни войни.

Чуйте целия разговор на Димитър Ганев.

  • Днес е Ден на Нагасаки. На 9 август 1945 г. САЩ извършват атомна бомбардировка над японския град Нагасаки (3 дни преди това е хвърлена бомба над Хирошима). По традиция се провежда възпоменателна церемония.

Светът остава неспокоен от амбициите на някои държави да стават ядрени сили. През последните дни тревога предизвикаха военните действия в Запорожие, които могат за засегнат местна ядрена електроцентрала. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призовава за спиране на обстрела там и изтъкна, че всяко нападение срещу ядрена централа е "самоубийствено".

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна