Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правосъдният министър Крум Зарков обяви приоритети и представи екипа си

Крум Зарков представи екипа си в Министерството на правосъдието
Снимка: Мария Филева

Подготовка на законите, необходими за изпълнение на Националния план за възстановяване и устойчивост въпреки липсата на работещ парламент, реализиране на проекта за нов затвор със средства на Норвежкия механизъм и извеждане на преден план на работата по изпълнение на условията за приемането на страната в Шенген. Това са част от 5-те приоритета на служебния министър на правосъдието Крум Зарков, който днес представи и екипа, с който ще работи.

Емил Дечев и Юлия Ковачева запазват постовете си на зам.-министри, към тях се присъединява и Мария Павлова, която вече е била и министър, и зам.-министър в предишни служебни кабинети, назначени от президента Румен Радев.

"Приоритетите ни са реалистични и необходими и трябва да бъдат изпълнени сега, защото това има важни практически последици. На първо място законите по Националния план за възстановяване и устойчивост. Нашата работа е да подготвим нещата така, че политическите сътресения да не се отразят на темпото по изпълнение на Плана. Нямаме повече никакво време за губене", заяви Зарков.

Обезпечаване работата на европейските делегирани прокурори и създаване на Съвет за криминалистични разследвания са другите два приоритета на служебния правосъден министър.

Очаква се отпускане на допълни средства за надзирателите и служителите на Главна дирекция "Охрана".

По повод обявеното от лидера на БСП Корнелия Нинова разграничаване от членовете на Националния съвет, приели да станат министри в кабинета на Гълъб Донев, Зарков коментира:

"Аз съм член на БСП и социалист. Такъв бях и преди да бъда служебен министър, такъв ще бъда и след това".

Зарков е готов да работи с главния прокурор Иван Гешев, тъй като "реалностите са такива".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна