Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акробатиката събра шампиони в нова двойка

След две години пауза шампионът от младежките олимпийски игри по акробатика Панайот Димитров, който спечели две титли с Мариела Костадинова на Игрите в Буенос Айрес, отново се завръща в спорта, но този път във вида мъжка двойка.

Негов партньор ще бъде европейския шампион и бронзов медалист от световно първенство  във възрастта 12-18 години Георги Стоянов. Стоянов стъпи на европейския връх на шампионата в Пезаро през 2021 година заедно с Владимир Коточев. Двамата са носители трети и на първенството на планетата в Баку тази година.

Новата двойка Димитров - Стоянов са един от трите вида поканени да участват в лагера организиран за Европейската федерация в комплекс Камчия, това съобщи специално за БНР генералният секретар на Българската федерация по акробатика Недко Костадинов.

„Този вид се очертава като изключително перспективен за европейското първенство, на което се домакини догодина. Ще разчитаме на тях във възрастта мъже и жени да спечелят титли за България. След прекъсване от две години Панайот изрази желание да се върне, тъй като акробатиката му липсва. Георги пък остана без партньор, след като по медицински причини Влади прекрати спортна дейност. Двамата се състезават за КСА Бургас с личен треньор Камелия Борисова. За тези два месеца тренировки те постигнаха много добри резултати. Двамата са с прекрасни качества. Това беше най-добрият вариант да се запази вида и да имаме и да имаме един перспективен вид за нашето домакинство“, разясни Недко Костадинов.

Освен новосформираният вид Панайот Димитров и Георги Стоянов на кампа в Камчия от българска страна са поканени смесената двойка Елена Босилкова и Жулиен Шайков, състезатели на Балкан Ботевград и на Сливен с треньор Гергана Денева, както и смесената двойка Калина Терзийска и Кристиян Ангелов, които са акробати на Локомотив Русе и ЦСКА с наставник Даниела Велчева.

В лагера организиран от Европейската федерация участват над 140 състезатели от цяла Европа.

„Успоредно организираме и т.нар. work shop група, която е изцяло за подготовка на треньори. Поканени са едни от най-големите специалисти, те ще участват в различни семинари и тренировки. Работата е на изключително високо ниво. Елитът на акробатиката е тук зап шеста поредна година“, допълни Костадинов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна