Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски: Конфликтът с Русия няма да приключи, докато не освободим Крим

Мъж гледа към обувки на руски войници, които са част от изложбата "Разпването на Украйна" в Националния музей за историята на Украйна през Втората световна война в Киев, 9 август 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че конфликтът с Русия няма да приключи, докато не бъде освободен анексираният от Москва черноморски полуостров Крим. Продължават и споровете около обстрела на Запорожката ядрена централа, за който двете страни се обвиняват взаимно.

"Крим е украински и ние никога няма да се откажем от него", заяви Зеленски.

В поредното си видеообръщение той настоя:

"Черноморският регион не може да бъде безопасен, докато Крим е окупиран".

"Войната на Русия срещу Украйна и срещу цяла свободна Европа започна с Крим. И трябва да приключи с Крим - с неговото освобождение! Историята на недостатъчната реакция на руската инвазия в Крим от страна на света е един добър аргумент за засилване санкциите срещу Москва. Светът започна да осъзнава грешката си от 2014 г., когато реши да не реагира с пълна сила на първите агресивни стъпки на Русия".

Крим е под контрола на Русия, откакто тя анексира полуострова през 2014 година.

Вчера беше съобщено за експлозии в руско военно летище в Крим.

Правителството в Киев не пое отговорност, но украински медии цитират военни експерти, че е възможно това да е акция на партизани в тила. 

Според "Ню Йорк таймс" украинската армия е атакувала ключова руска военновъздушна база.

Москва обясни инцидента с избухването на боеприпаси.

Руските сили са започнали да инсталират система за противовъздушна отбрана в Запорожката атомна централа - най-голямата в Европа, след като обстрел предизвика тревоги за нейната безопасност. За подсилването на системите съобщи ръководителят на назначената от Москва  администрация в Запорожка област Евгений Балицки. Той подчерта, че момента станцията работи нормално.

Москва твърди, че атаките са дело на украинските сили и упрекна ООН, че е отменила вече планирано посещение за инспекция. В Киев също заявяват, че за нападенията е отговорна другата страна.  

Междувременно още два товарни кораба със 70 хиляди тона хранителни продукти напуснаха вчера необезпокоявани украинското крайбрежие в изпълнение на споразумението от Истанбул.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна