Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Сиела Норма": Ако някой даде и лев по-ниска цена, може да спечели поръчката за изборния софтуер

Снимка: Румен Сарандев

България разполага с 12 837 машини за електронно гласуване и те са собственост на ЦИК. Най-вероятно са в същия склад, в който бяха и февруари миналата година.  Този склад има изключително добра собствена охрана с видеонаблюдение, с физическа охрана и доколкото знам жандармерията не е прекъсвала охраняването му. Няма никакъв риск на физическата неприкосновеност на машините, според мен.

Това каза за БНР Веселин Тодоров - изпълнителен директор на „Сиела Норма“ – фирмата, която осигурява до момента машинното гласуване. Той подчерта, че държавата може да наеме друг частен склад, но не е добра идея държавата да строи складове.

В момента фирмата започва гаранционно обслужване на хардуера, за да е сигурно, че машините са в изправност. Най-честата неизправност е в принтерите към тях. Всички гаранционни ремонти са безплатни за ЦИК:

„Ще ги подменим според указанията на ЦИК, така че машините, хардуерно, ще бъдат, сигурен съм, в перфектно състояние много преди изборите, а вече е в компетенциите на ЦИК на кого ще възлага конфигурирането на софтуера, инсталирането на софтуера, подготовката за транспортиране, транспортирането, инсталирането по места, поддръжката по време на изборния ден и събирането на машините“.

Тодоров уточни в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“, че досега „Сиела Норма“ е изпълнявала и тези функции, но това не е регламентирано, а е ставало след спечелени обществени поръчки на свободния пазар.

„Ние сме една обикновена частна фирма и всеки друг, ако даде един лев по-ниска цена, би могъл да спечели поръчката и да я изпълнява. Случвало се е така, защото сме давали най-добрите цени, а пък е имало и поръчки, в които се изискват и някакви технологични компетентности. Последните поръчки мисля, че бяха само по цена“.

Машините нямат интернет свързаност и Bluetooth и не могат да бъдат хакнати дистанционно, за да бъдат обслужени интересите на конкретна партия, заяви Тодоров и опроверга медийни твърдения:

„Единственият вариант е да закачите с физически кабел през USB порта външво устройство и да почнете да инсталирате друг софтуер. За целта трябват часове достъп до машините, така че най-вероятно ще ви видят, ще ви хванат и ще трябва да изтърпите последици“.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.