Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ина Кънчева и Консоне квартет са първите участници в CULTURAMA 2022

Ина Кънчева (в средата) и Консоне квартет

На 10 август от 19 часа в музейното пространство на "Триъгълната кула на Сердика" ще се представят с концерт оперната прима Ина Кънчева и британският струнен квартет "Консоне". Програмата е наречена „Любовта и животът на жената“ и включва музика от Роберт Шуман, Феликс Менделсон-Бартолди и Густав Малер. На следващата вечер музикантите ще я представят и в Етнографския музей на Пловдив.

Фестивалът CULTURAMA ще се проведе за четвърти път. Основната програма ще бъде изнесена на открити сцени между 20 септември и 1 октомври. Ще гостуват камерни ансамбли, джаз формации и артисти от съвременната електронна сцена от цяла Европа. След три издания, в които основна идея е била представянето на стипендиантите на фондация "Културни перспективи" по проекта "С усилия към звездите", сега Ина Кънчева и известната наша перкусионистка Василена Серафимова ще разширят значително фестивалните граници към повече международни измерения и голямо жанрово разнообразие. Така те се надяват да привлекат нова публика за музикалните си предизвикателства.

Първите чуждестранни гости са Консоне квартет от Великобритания. В 10-годишната история на ансамбъла от 2015 г. насам се вписва и името на българската виолистка Елица Богданова - възпитаничка на Висшето училище за музика и драма "Гилдхол" в Лондон. Това, което отличава Консоне квартет от повечето останали камерни състави са старинните инструменти с кожени струни, характерни за бароковата епоха. Консоне са и първият подобен квартет, избран в програмата "Артисти от ново поколение" на Би Би Си. 

Подробности за програмата на фестивала CULTURAMA 2022, за работата на Консоне квартет и сътрудничеството между тях разказаха в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" Ина Кънчева и Елица Богданова. Чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна