Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИПИ настоява социалните помощи да се насочват по-ефективно към най-нуждаещите се

Социалните помощи да се насочват по-ефективно към най-нуждаещите се - за това настоява Институтът за пазарна икономика (ИПИ) в анализ, посветен на социалната защита. Икономистите представиха пакет от предложения за реформи в социалните трансфери и услуги. Целта е промяна в политиките, за да се решава по-успешно проблемът с бедността.

Огромната част от средствата се насочват към широки групи получатели - семейства с деца, хора с увреждания и други, като често обхващат значителен брой лица, които не са сред най-нуждаещите се, а в същото време размерите на подкрепата за недостатъчни за тези в най-тежко положение, се посочва в анализа на Института за пазарна икономика.

Петър Ганев коментира:

"Има демографска политика, която изяжда 1/3 от бюджета на МСП. Има политика спрямо хората с увреждания, която изяжда 40% от бюджета на МСП и всъщност има една малка програма - 10% от бюджета на МСП, която касае всъщност бедните и затова даваме предложение за фокус в тази програма".

От ИПИ предлагат увеличаване обхвата на месечните помощи по закона за социалното подпомагане: "4% от населението грубо казано и хора в дълбока бедност от 10%, към момента обхвата е 1%".

Друго предложение е изваждане на програмите преследващи предимно демографски цели, от цялостната система на социално подпомагане, като трансферите от семейства с деца се фокусират върху уязвими домакинства, каза Лъчезар Богданов: "Ако искаме да има някаква демографска политика, било то с данъчни намаления, било то с някакви други директни подкрепи за децата и за училището, нека го правим, но да не го смесваме в социалната система".

Акцент в анализите на икономистите са младежите от 15 до 34 години, които нито учат, нито работят. В България те са 23% и по този показател сме на челни позиции в Европейския съюз, обяви Адриан Николов: "Единствено Гърция, Румъния и Италия по последни данни през 2021-ва година са с по-високи дялове. При неактивните доста голяма част от тях всъщност се струпват под линията на бедността. Много от тях са от домакинства с много ниски доходи, което на практика ги поставя в условия на един порочен кръг".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна