Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Ганев: За успеха на кабинета ще се съди по решението на проблема с газа

Петър Ганев
Снимка: БГНЕС

От решението на проблема с газовите доставки ще се съди за успеха на този кабинет. Към момента няма причини за оптимизъм, а трябва да търсим варианти, разглеждайки сравнително лош сценарий.

Това коментира за БНР Петър Ганев - старши анализатор в Института за пазарна икономика. Той изтъкна, че няма гаранция, че нов договор с „Газпром“ би бил спазен, тъй като и сегашният е нарушен.

„Каквито и спорове да има от ляво и дясно кой е виновен, в крайна сметка имаше договор, който беше нарушен. В много други страни, които опитват да спазват новите правила, също имаме нарушаване на доставките, така че нямаме сигурен доставчик от страна на Русия. Трябва да се намират максимално много алтернативи. Задължително трябва да се запълни максимално и хранилището в Чирен“.

1/3 от газовото потребление у нас е от „Топлофикация-София, а друга 1/3 – от торовия завод в Димитровград и за тях трябва да се търсят решения. Ако цените на газа скочат с 60%, това „допълнителното би наляло огън в цялата дискусия за инфлацията. В цяла Европа е такава картината. Към момента нашите компании успяват да предадат тази по-висока цена на енергията в крайната цена и да продължат да функционират - нямаме огромен ръст на фалитите“, коментира той в предаването "Преди всички" по "Хоризонт".

Ако устойчиво решение не се намери, Ганев очаква да продължим да имаме високи нива на инфлация.

ИПИ предлага и свои решения за реформи в социалните трансфери и услуги като нов подход към социалните защита.

В МТСП се разпределят над 3 милиарда лева. 1 млрд. лв. са за хората с увреждания. Още 1 млрд. са за децата и семейства - предимно детски надбавки, но има и за деца с увреждания. Има средства и за активна политика на пазара на труда по европейски програми. Около 300 милиона лв. остават за социално подпомагане. Голямата част са помощите за отопление, обясни Ганев. Тук са и предложенията на ИПИ:

„Първо – по-голяма подкрепа към най-бедните - месечните социални помощи; промяна на доходния критерий, обвързването му с линията на бедност, тоест увеличаване на хората, които получават класическите социални помощи, еднакъв доходен критерий между тези помощи и помощта за отопление, която ще стане основна тема през зимата за сметка на преосмисляне на ресурса в тези широки мерки, които казах, например „подкрепа за деца и семейства“ на фона широкодостъпното данъчно облекчение“.

Според Ганев не е необходима нова актуализация на бюджета, а да бъде направен качествен такъв за догодина:

"Тези предложения, които правим, са неща, които е важно да станат в дългосрочен план и могат да влязат в сила следваща година. Няма нужда цялата бюджетна рамка да бъде сменяна през октомври".

По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Външните министри на Украйна и Китай Дмитро Кулеба и Ван И.

Киев: Русия не е готова за преговори "на добра воля"

Киев е готов да преговаря с руски представители, но само когато Москва демонстрира желание за преговори "на добра воля", заяви в Китай в сряда украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от АФП. Китай иска да бъде медиатор в руската инвазия в Украйна, изпращайки множество пъти посланика си Ли Хуей в Европа на дипломатически совалки,..

публикувано на 25.07.24 в 08:01

В Банско започва традиционната "Лятна филмомания"

В Банско започва традиционната "Лятна филмомания", която представя най-добрите ленти от Фестивала за планинарско и екстремно кино.  В продължение на три вечери, на централния площад в Банско, ценителите на природата и екстремните спортове ще могат да се насладят на най- добрите ленти от фестивала на планинарското кино. Селектираните филми са..

публикувано на 25.07.24 в 08:00

Брижит Бардо зове Ердоган за оттегляне на законопроект за справяне с бездомните кучета в Турция

Известната френска актриса и защитник на животните Брижит Бардо призова в писмо до турския президент Реджеп Тайип Ердоган да бъде оттеглен проектозаконът за справяне с проблема с бездомните кучета в Турция, който бе приет от парламентарна комисия и предстои да бъде гласуван в пленарна зала, съобщава турската секция на "Дойче веле", цитирана от БТА...

публикувано на 25.07.24 в 07:55

Научна конференция в София: "Климатични рискове в Черноморския регион"

"Климатични рискове в Черноморския регион" е темата на научна конференция, която организират Българската академия на науките и Министерството на околната среда и водите. Конференцията ще бъде открита от председателя на БАН академик Юлиан Ревалски, министъра на околната среда и водите Петър Димитров и председателя на постоянната комисия по култура и..

публикувано на 25.07.24 в 07:52
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще оглави литургии на няколко места в Софийската епархия

Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил ще оглави литургии в няколко духовни места в Софийската епархия.  Днес той ще води службата в Дивотинския манастир "Св. Троица", а в петък ще оглави вечерното богослужение в храма "Св. вмчк. Пантелеймон" в кв. "Бояна".  В събота, на празника на свети Седмочисленици, ще извърши Патриаршеска Света..

публикувано на 25.07.24 в 07:45

Оранжев и жълт код за валежи в голяма част от страната

Оранжев код за интензивни валежи и гръмотевична дейност издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология за областите Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен и Силистра. Жълт код е обявен за останалата част от страната, но без областите София-град, Перник, Кюстендил, Видин, Враца и Монтана. Според прогнозата на НИМХ..

публикувано на 25.07.24 в 07:40

Русия планира подсилване на военноморския си флот

Русия планира мащабно подсилване на военноморския си флот в контекста на напрежението със Запада, предаде ДПА. "САЩ и останалите страни членки на НАТО увеличават своето военноморско присъствие в световните океани, включително и във води, пряко граничещи с Русия", каза Николай Патрушев, приближен съветник на президента Владимир Путин и бивш..

публикувано на 25.07.24 в 07:40