Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готовият план за финансово оздравяване на "Булгаргаз" предвижда 800 млн. лв. заем

| обновено на 11.08.22 в 15:12
Снимка: БГНЕС, архив

"Булгаргаз" ще получи държавен заем от 800 милиона лева за закупуване на природен газ. Това е част от плана на служебното правителство за финансово оздравяване на дружеството, съобщи премиерът Гълъб Донев:

"Заемът от 800 млн. лева ще стабилизира финансово състоянието на "Булгаргаз" и ще стабилизира сигурността на доставките на природен газ за предстоящия отоплителен сезон", посочи служебният премиер след края на днешното заседание на МС..

Осигурените от служебния кабинет средства са за авансовите плащания по договорите на синьото гориво. Причината е забавените приходи от клиентите на "Булгаргаз", най-вече от топлофикациите. Това обясни от своя страна енергийният министър Росен Христов: 

"Противно на многото коментари, трябва да се уточни, че "Булгаргаз" е на печалба. "Булгаргаз" не е в несъстоятелност, не изпаднал в някаква криза, компанията не е фалирала. Проблемите с "Булгаргаз" са свързани основно с наличието на средства и възможността за разплащане".

Според Росен Христов в възможно до началото на септември газовата връзка с Гърция да бъде готова. Той определи възможността за преговори с "Газпром" като последен вариант..

Енергийният министър каза още, че с американската компания доставчик на втечнен газ се преговаря за отсрочка, в която да се потвърди или отхвърли офертата за доставката на три танкера до края на годината. Росен Христов определи цената като добра и пазарна.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна