Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София

Деца и родители се наслаждават на фасадните рисунки на Bozko върху Комплекса за ранно детско развитие

Снимка: Етюд-и-те на София

Комплексът за ранно детско развитие на фондация "За нашите деца", който се намира в Зона Б-5, на мястото на Дома за медико-социални грижи за деца "Света София", е преобразен неузнаваемо и не само радва очите на минаващите край него, но и ги предизвиква да снимат.

Същото е направил и Иван Шишиев от "Етюд-и-те на София" след като художникът Bozko от "Urban Creatures" превърна фасадата на сградата в произведение на изкуството по проект "Дърво на мечтите".

"Световноизвестният артист преобрази стените в двора с образи и герои, които създават приятни емоции у децата, кара ги да фантазират и мечтаят - обясни пред Радио София Иванка Шалапатова, изпълнителен директор на фондация "За нашите деца" – Гордеем се с този проект. Това е резултатът от съчетанието на благотворителността с творчеството на художник като Bozko."

Следващата задача, която са си поставили от организацията и обособяването на градина на сетивата, която да може да радва и деца със зрителни затруднения.

Фондация "За нашите деца" е разкрила два комплекса за ранно детско развитие – в Пловдив и в София. В тях се предлага услуги за деца без родителска грижа не в институции, каквито съществуваха доскоро, а в среда, близка до семейната, припомни Шалапатова.

Най-важната подкрепа в комплексите се оказва в първите години на детето – предотвратяване на изоставянето му от родителите, компенсиране при забавяне в развитието, преодоляване на различни предизвикателства в семейството, обучават се кандидат-осиновители.

Чуйте целия разговор на Гергана Пейкова.

Разликите са много - преди (2015 г.) сградата изглеждаше така:

А сега - така:


По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна