Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Италия създадоха центристко политическо ядро преди предсрочните избори

В Италия създадоха трето политическо ядро. Това е съюзът между либерал-демократическата  партията “Италия вива” с лидер бившия премиер Матео Ренци и подобната й "Ационе" с Карло Календа, който е настоящ евродепутат.

На предсрочния вот на 25-и септември, центристкият съюз ще е в конкуренцията на лявоцентристката коалиция на Демократическата партия и на десноцентристката с "Форца Италия", "Лига" и "Братя на Италия".

Матео Ренци пръв обяви в социалните мрежи за създаването на центристки политически полюс от неговата партия "Италия вива" и "Ационе" на Карло Календа.

"Решихме да опитаме. С удоволствие оставям Карло Календа да води предизборната кампания. Точките, които ни обединяват са много повече от тези, които ни разделят", каза Ренци, убеден , че много хора ще повярват в новото политическо сдружение.

За Календа "днешният ден е важен със създаването за първи път на сериозна и прагматична алтернатива на популизма от ляво и дясно".

Програмата на центристкия политически съюз  обхваща темите за труда, околната среда, данъците, културата, социалните въпроси, международната позиция на Италия в настоящото кризисно време.

Днес и утре партиите представят символите си във вътрешното министерство, листите и кандидатурите следващата седмица, а предизборната кампания започва на 27-и август.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна