Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирина Папанчева представя "Брюксел, разголен" в родния Бургас

Снимка: ciela.com

„Брюксел, разголен“ се казва новият роман на бургазлийката Ирина Папанчева. Тя живее в белгийската столица и решава да опише 12 различни истории на хора, които пребивават в града. Свързва ги главната героиня. Не можех да не напиша тази книга, каза Ирина Папанчева.

"Аз носих много дълго в себе си тази книга. Не само, защото живея в Брюксел, но и защото моята лична история с Брюксел е също особено значима в живота ми. Брюксел се превърна в съдба за мен, както и за моята героиня. Отидох там през 2003 г. на стаж в Европейския парламент без никакви очаквания за града. Веднага се почувствах добре в него. Почувствах се много свързана, хареса ми много да съм в тази международна среда“, обясни тя.

Най-трудно написаната история е първата, разказа още Папанчева:

"Тя е почерпена от моя собствен опит. Поне за мен е винаги по-трудно да пиша за неща, свързани с личните ми впечатления.За мен там беше трудно да изляза от личната си история и да я направя фикционална. Успях да го направя след няколко редакции и успях да вкарам сюжетни елементи, които не са се случили на мен, но се случват на героинята. Беше ми трудно да се отлепя от моето преживяване и да вляза в преживяването на героинята си."

Ирина Папанчена ще представи книгата си заедно с поета и преводач Хайри Хамдан. Той ще презентира стихосбирката си „Пясъчни ветрове“. Самото събитие е озаглавено „Брюксел среща Петра“ . 

"Брюксел, разголен" е издаден от Издателска къща " Знаци". Редактор е ХристоДимитров- Хиндо.

Събитието е в събота от 19.00 часа на „Флората“, като част от фестивала „С книга на плажа“ в Бургас.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна