Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови атракции за туристи в Чепеларе

7
Снимка: община Чепеларе

Чепеларе посреща своите туристи с два нови маркирани туристически маршрута.

Атрактивната екопътека „Старата воденица“ започва при последната сграда на фабриката за ски и стига до вековната сграда, където са снимани емблематични български филми като „Капитан Петко войвода“, „Време разделно“ и др.

Започва при последната сграда на фабриката за ски “Amer Sports” в град Чепеларе  и е достъпен до старата воденица. Маршрутът  е 3 км., а времетраенето на прехода е 1 час.

"Екопътеката е много живописна, движи се Чепеларската река и е много добро място за летен туризъм. Има и много историческо значение заради старата воденица и римския мост. Воденицата е в окаяно състояние, но още се виждат воденичните камъни и красивата гледка, а римският мост е непокътнат", разказа Марчо Паунов от „Алпийски тролей“, чиято е инициативата за възстановяването на екопътеката. 

Предстои да бъде продължена догодина с още 3,6 км до стар римски мост, намиращ се преди с. Богутево, което ще удължи прехода с още 1 ч.и 20 мин.

Втората туристическа пътека започва от паркинга до разклона за писта „Мечи чал“ и води до праисторическото пещерно обиталище „Чая“. 

"Това лято проучваме централната галерия към голямата зала. Потвърдихме, че пещерата е обитавана от 11 до 7 век преди Христа. Имаме много материали - керамични фрагменти от съдове, много животински кости, много добре запазена каменна брадвичка от халколита. Вероятно е имало погребение, защото открихме череп в ниша в стена на пещерата. Повече информация за погребението обаче ще имаме следващата седмица", разказа археологът от РАМ - Пловдив София Христева.

Тя допълни, че след маркирането на маршрута до пещерата много хора идват и разглеждат находките, даже се опитват да научат нещо повече за работата на археолозите. 

До края на месец август в пещерата работят археолози на терен и през делничните дни от 9 до 15 часа можете да станете свидетел на интересни находки. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна