Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Карантината на заразените с Covid-19 вероятно ще бъде намалена

От идната седмица се предвиждат безплатни тестове с електронно направление от личните лекари

Служебният министър министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев представя приоритетите в работата на ръководеното от него ведомство.
Снимка: БГНЕС

Карантината на заразените с коронавируса вероятно ще бъде намалена. Въпросът ще бъде обсъждан на експертен съвет в Министерството на здравеопазването идния вторник, обяви новият министър Асен Меджидиев. Той представи екипа си и приоритетите в своята работа.

Националният план за справяне с пандемията ще бъде коригиран, след като бъде обсъден на експертен съвет. Предвижда се министърът на здравеопазването да издава заповедите за налаганите здравни мерки, а не регионалните здравни инспекции, както в послените месеци.

Ще бъде обсъдено скъсяване на карантината за ваксинирани лица след провеждане на антигенен тест на 5 или 7 дни, каза служебният министър д-р Асен Меджидиев. Той посочи:

"Експертите трябва да се произнесат - и проф. Христова, и доц. Кунчев, и проф. Аргирова. Всички специалисти, които работят в тази област, те могат да кажат колко време е риска от заразяване при този тип на вируса в момента, каква оценка правят. Оценките ги правим на седмична база вече. Затова и последната заповед не я издадохме за 15 дни, а за 7 дни. Стараем се обществото да бъде максимално разтоварено".

Предвижда се от следващата седмица с електронно направление от личните лекари да се назначават безплатни тестове за пациентите.

Ще има мобилни екипи за тестване и за ваксинации за трудно достъпните и отдалечените места.

Подсигурени са достатъчен брой интензивни легла и медикаменти в болниците при евентуална нова вълна от коронавирус, каза д-р Асен Меджидиев.

През следващата седмица на среща с Министерството на образованието ще бъдат обсъдени мерките и подготовката на новата учебна година.

Работна група ще обсъжда механизъм за остойностяване на лекарския и сестринския труд, който ще бъде включен в наредба, като ще се ползват модели от различни европейски страни.

От следващата седмица започват проверки в болниците в страната на случаен принцип.

Ще бъдат проверявани и медицинските центрове в големите курорти заради сигналите за високи цени, каза д-р Меджидиев.

"Проверката, която назначаваме, е първо за нивото на оборудване в тези кабинети или заведения, за спазването на правилата от страна на РЗИ и другите контролни органи и това, което ще искаме, е базата, на която се формират тези ценоразписи в тези частни центрове."

Задействана е процедура за осигуряване на  по една допълнителна линейка за големите курорти, която да работи и през следващия сезон.

Служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев представя своя екип. Снимка: БГНЕС

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.