Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РИК във Велико Търново ще иска от ЦИК 10 машини за обучение за изборите

Снимка: Здравка Маслянкова

Районната избирателна комисия във Велико Търново и Областната администрация ще поискат от ЦИК 10 демомашини за обучение на избирателите в 10-те общини в региона за предстоящите избори на 2 октомври.

10 бяха машините за обучение и на последните парламентарни избори през ноември миналата година.

Председателят на РИК Велико Търново Николай Илиев: 

"Проблемът с машините не е толкова в бройката на машините, а на хората, които трябва да пътуват, да обучават хората. Това е ресурс от хора, който много трудно може да бъде осигурен, естествено от РИК е почти невъзможно".

Отново ще се търси съдействието на общините за обучителния процес за машинното гласуване, въпреки че това е допълнителен разход за местната власт, коментира Илиев.

46 хиляди лева е бюджетът за Областната администрация за техническо осигуряване и логистика за предстоящите парламентарни избори, посочи служебният областен управител на Велико Търново Георги Гугучков.

"Има проблем с две машини за унищожаване на хартия. Едната е гаранционна и ще бъде пратена за ремонт. Ще купим една нова машина."

Областният управител изрази притеснение, че предшественичката му Людмила Илиева е направила сериозни кадрови промени в администрацията и че техническия екип, който ще подпомага работата на РИК, е променен и ще прави това за първи път. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна