Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Талибаните разпръснаха женски протест в Кабул

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Талибаните разпръснаха женски протест в Кабул. Демонстрацията се проведе почти години, след като ислямистката групировка взе властта в Афганистан.

Около 40 жени излязоха на рядък протест в афганистанската столица с искане за повече права. Демонстрацията бързо беше разпръсната от талибаните с изстрели във въздуха. Иззети са мобилните телефони на жените.

Някои от протестиращите се опитаха да се укрият в съседните магазини, но бяха преследвани и бити. Демонстрантите носеха плакати с надписи - "15 август е черен ден" - това е датата, на която талибаните си върнаха властта.

Оттогава правата на жените в Афганистан са рязко ограничени - забранено е да работят в публичната сфера, имат право на основно образование и не могат да пътуват на повече от 70 километра от местожителството си без мъж - придружител.

През май талибаните наредиха жените отново да скрият лицата си, ако откажат - съпругът им може да бъде изпратен в затвор за три дни. През последната година има малки спонтанни протести, но всяка форма на недоволство бързо е потушавана.

Афганистан е единствената страна в света, в която официално се налага ограничение за образование на базата на пола.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна