Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се остойности ли лекарският труд?

Д-р Неделчо Тотев
Снимка: stzagora.net

Служебният екип на Министерство на здравеопазването ще работи за остойностяване на лекарски и сестринския труд, с който да има яснота и предвидимост каква част от клиничните пътеки отиват за заплащане на медицинския персонал. Това обяви служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев в края на миналата седмица при представянето на екипа и приоритетите на ведомството.

Доколко тези приоритети съвпадат с приоритетите на хората на терен?

Какво не разбират управляващите?

“Не мисля, че не разбират проблема предишните кабинети и всички управляващи. Няма ангажираност, няма и политическа воля, няма и консенсус по въпроса. Може би това устройва определени групи от хора.“

Каза в интервю за БНР д-р Неделчо Тотев, председател на Националното сдружение на общинските болници и директор на болницата в Чирпан.

Общинските болници

“Ния сякаш сме ничии, защото държавата е майка за нейните си болници, за държавните, които са с 50 и над 50% държавна собственост. Те обикновено са 100% там повечето или са акционерни дружества, в които общините имат някакво участие проформа, говоря за областните болници. Държавата там е принципалът. За тях винаги е имало, за нас ще е на принципа на това, което успеем да издействаме, да измолим с хилядите срещи. Общините са различни като възможности в регионите – един дават на болниците и ги подпомагат, други не дават“, казва още той в предаването “Преди всички“.

Защо само трудът на лекаря не е остойностен?

“Ние от Сдружението имахме наши калкулации как да станат нещата такива, че наистина лекарският труд да се остойности, да може да влезе в сумата, която получава болницата по клинична пътека, ако остане начинът за разплащане този. Но сякаш нашият Съюз на лекарите в България е много инфантилен в тази посока. След като те подписват колективните трудови договори и ги подписват при едни условия, които не бих нарекъл задоволителни. Отговорът може би се крие в това – слаб съюз, който не отстоява правата си“, посочва д-р Тотев.

Има заявка за създаването на работна група, която да намери механизъм за остойностяване на лекарския и сестринския труд

“При остойностяване на нашия труд не бива да се подминава действието, защото много хора говорят и много преди това са го говорили. Много приказки имаше и много се канеха, но никой не го доведе до края. Дано служебният кабинет да има време да направи нещо в тази посока, знаем, че дните са преброени.“

Кои са спешните промени?

“Миналата седмица изпратихме едно писмо,  с което настояваме за спешна среща, искаме да запознаем министъра, защото ни беше обещал след като се подписа от синдикатите и фармацевтите един трудов договор за здравеопазването, от тогава до встъпване на новия министър в длъжност, очаквахме среща, на която да ни бъде предоставен механизъм, по който ще се подпомогне общинското здравеопазване, за да се достигнат тези страшно високи прагове.

Трудно успяваме да задържим кадрите, защото хората бяха излъгани. В началото на годината им беше обещано едно, а ние трябваше да го изпълним. Една част от хората разбираха, че това е непостижимо, други не“, смята болничният директор.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна