Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия предвижда 30 млрд. евро за компенсация на високите цени на енергията

Министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От октомври близо 5 милиона домакинства в Германия, които използват газ, ще плащат солидарна добавка към и без това повишените цени за синьо гориво. Тя ще е в размер на около 5 стотинки за киловатчас потребен газ, обяви вицеканцлерът и министър на икономиката Роберт Хабек.

До април догодина сметката за газ на четиричленно семейство в Германия се увеличава с над 1000 лева за отоплителния сезон. Германското правителство се принуди да въведе новата солидарна добавка в подкрепа на газовите дружества, които след драстичното намаляване на доставките от Русия компенсират липсващите количества с газ на значително по-високи цени на световния пазар, а това ги изправи пред опасността от фалит.

"Причината да въведем тази добавка е руският президент, който едностранно и произволно намали доставките на газ като инструмент на политическото и икономическо противопоставяне", категоричен е вицеканцлерът и министър на икономиката Роберт Хабек и призна, че решението е "политически трудно". Той подчерта, че всички мерки, които взима правителството в резултат на руското нахлуване в Украйна, имат цена, често много висока.

"Но само така няма повече да ни изнудват и само така ще си върнем енергийната независимост, за да можем да водим независима външна политика", уверен е Хабек.

И канцлерът Олаф Шолц коментира добавката към цената на газа за крайните потребители. В "Туитър" той написа: "Ще ни струва скъпо, няма какво да крием." От Осло, където е на посещение, Шолц обяви нов пакет социални мерки, които да подпомогнат най-силно нуждаещите се. Към момента правителството е предвидило 30 милиарда евро за компенсиране на високите енергийни цени.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна