Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Частично бедствено положение е обявено от снощи в град Своге и околните села

| обновено на 16.08.22 в 10:43
река Искрецка
Снимка: mapio.net
Частично бедствено положение е обявено снощи в град Своге, селата Искрец, Свидня и Церово заради намален дебит на водата, идваща от река Искрецка.

В града няма вода, потвърдиха от кметството на общината за БНР.

"Положението при нас няма никаква промяна от вчера". Това съобщи в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт"  Валентин Михайлов, заместник-кмет на Своге:

"По неизяснени причини вчера към 4 часа спря притока на вода от извора на река Искрецка. По този начин речното корито е без вода и спира водоснабдяването в община Своге или казано на професионален език - при денонощен обичаен дебит от 130 литра в секунда в момента текат около 30 литра в секунда към града и към населените места, което е крайно недостатъчно. Ние сме в планински регион. Тук има много махали, които са високо, има много помпи".

За населението са осигурени водоноски и ще се търсят връзки с близка водопроводна мрежа.

Между 12 и 13 хиляди души в област Своге имат нужда от вода, която ще им бъде доставена от водоноски.

"По устието на река Искрец, село Искрец, Свидня, Своге и части от село Церово", посочи инж. Валентин Михайлов.

Предвижда се изграждане на аварийни сондажи, които да възстановят нормалното водоподаване.

Все още не е ясно защо е намалял водния обем в коритото на реката.

Според инж. Димитър Куманов от Риболовно сдружение "Балканка" вода няма заради деривационния канал Искрецки:

"Водите на тази река идват от Петроханското плато. Там обаче има един деривационен канал за каскадата "Петрохан" на "Енергопро", който деривационен канал се управлява от НЕК ЕАД. Ние сме ходили там десетки пъти и сме снимали как подло от хващанията на този канал не се изпуска нито капка вода. И когато стане много сухо времето и има маловодие, на практика водите, които захранват река Искрецка не стигат до там, а захранват каскадата "Петрохан".

Голяма част от Разград ще бъде с нарушено водоподаване днес, съобщиха от местното ВиК дружество. Причината е теч на вода от аварирал водопровод, захранващ южната част на града и налагащи се ремонтни дейности. Очакванията са в края на работния ден да започне бавното възстановяване на захранването, а водопроводът да достигне до нормални обеми до 20.00 часа.Цялото интервю с Валентин Михайлов можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.