Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как ще се развие случаят "Алексей Алчин"?

Алексей Алчин
Снимка: БГНЕС

България е на път да екстрадира руския гражданин Алексей Алчин, активен участник в антикремълските протести и човек, който след нахлуването на Русия в Украйна сложи лента с украинското знаме на гърдите си и изгори публично своя руски паспорт. Варненският окръжен съд вече каза "да“ на искането за екстрадиция на Алчин по обвинения за укриване на данъци в особено големи размери. Чака се решението на Варненския апелативен съд, а интелектуалци изпратиха петиция с искане до президента Румен Радев да даде убежище на Алчин в България.

"По самия си характер обвиненията са такива, че те изключват това да бъде политически мотивирано обвинение по смисъла на член 7, точка 4 от Закона за екстрадицията". Това заяви в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" адвокат Красимир Кънев, председател на Българския хелзинкски комитет (БХК):

Красимир Кънев

"Съдиите не са преценили един друг аспект на тази разпоредба и на Конвенцията за екстрадицията, който гласи, че независимо какъв е характерът на обвинението, ако положението на исканото лице се утежни в резултат на неговата политическа дейност или от някакви други основания, той не бива да бъде екстрадиран, така че тази разпоредба на член 7, точка 4 съдържа две разпоредби. Едната е дали изначално и видимо обвинението е политически мотивирано, но другият аспект, който е по-важният, че може да му се утежни положението, защото се е занимавал с политическа дейност, а съдът изобщо не го е съобразил, подминал го е и не го е обсъдил и това е първият, изначалният и може би най-тежкият порок на това решение. Другият е, че не е обърнал внимание на доводите на защитата, че този човек, който се иска, може да бъде подложен на нечовешко изтезание, независимо от характера на обвинението. Виждаме какво става в руските затвори с Алексей Навални, който имаше подобни обвинения".

"Предполагам, че до края на август делото срещу Алексей Алчин ще бъде решено", добави още председателят на Българския хелзинкски комитет.

Цялото интервю с Красимир Кънев можете да чуете от звуковия файл.
По публикацията работи: Недит Георгиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени