Eмисия новини
от 18.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Увеличава се дебитът на водоизточника, който захранва град Своге

| обновено на 18.08.22 в 12:11
4
В село Свидня край Своге също няма вода
Снимка: Виктория Петрова

Наблюдава се известно увеличение на дебита на водоизточника, който захранва град Своге и прилежащите села. Към 07:35 ч. е бил 54,72 л/сек. литър в секунда, съобщиха от ВиК София Област.

Дружеството работи по изграждането на два шахтови кладенеца. Днес ще бъдат доставени помпите за тях и в рамките на деня ще започне подаване на вода до довеждащ водопровод към град Своге.

Също днес ще започне и изграждането на нов сондаж, след като беше проведена среща с хидролози и беше уточнено мястото, информират от дружеството.

Близо 100 хиляди литра питейна вода за община Своге са освободени от Държавния резерв. Първите количества вода са пристигнали вчера късно вечерта, съобщи заместник-кметът на Своге инж. Валентин Михайлов. 

Той уточни, че сондажите ще бъдат изградени в коритото на река Искрецка в района зад фабриката за картонени опаковки в Своге.

"В 10 ч. управителят на ВиК - район София господин Иван Иванов е поканил хидролог. Ние сме подготвили, заедно с тях, разбира се, общинско място за изграждане на два шахтови кладенеца, които се надявам в рамките на деня да бъдат изградени и се надявам да има достатъчно количество вода, за да може да подпомогне системата".

Жители на Своге заявиха:

"Разблокират Държавния резерв и ще дадат 30 тона вода тук за пиене, а няма никъде"

"В 10 часа един бус дойде и след това в 12, днес казаха, че 4 тира имало с питейна, обаче ги няма и седим от 10 часа."

Търсят се начини да бъде пренасочена вода към река Искрецка, която внезапно пресъхна и остави над 12 хиляди души в община Своге без вода. Един от вариантите е водохващането под Петрохан да бъде изцяло насочено към село Искрец, обяви директорът на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов.

"Така че да опитаме да възстановим водните количества, които отиват към река Студена и оттам - в каптажа на село Искрец. Надяваме се да даде резултат! Очакваме такъв до един-два дни. Има един друг резервен вариант, който хидробиолозите ще изследват - да се свържем с голямо подземно езеро от мрежата пещери, която е с дължина около 200 км."

Заместник-кметът на община Своге Илия Богданов призова държавата да действа бързо, за да не се допусне хуманитарна криза:

"Защото не е само питейната вода, която ние ще осигурим, тя е необходима, но недостатъчна, защото след няколко дни ще прерасне в тежка хуманитарна криза, тъй като е необходимо хората и да се мият, да се къпят, да перат и т.н."

Молитва за вода и избавление от бедствието, причинено от пресъхването на река Искрецка, ще бъде отправена от манастир "Успение Богородично" в село Искрец.

В деня, в който православната църква прославя успението на покровителя на българския народ св. Йоан Рилски Чудотворец, в манастира ще бъде отслужена света литургия. От храма отправят покана към всички вярващи за обща молитва пред иконата на Пресвета Богородица.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Най-четени