Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 7 убити и 16 ранени при руски обстрел на Харков

Разрушен жилищен блок в Харков след руски обстрел привечер на 17 август 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш ще се срещне в Украйна с украинския президент Володимир Зеленски и турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Износът на зърно и опасенията относно атомната електроцентрала в Запорожие ще бъдат на първо място в дневния ред. Близо шест месеца вече продължава руската инвазия в Украйна.

Украинските сили съобщиха, че са отбили руска атака в южния район Херсон, докато при руски обстрел в Харков, в северната част на Украйна, са били убити седем души, а 16 са били ранени.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски осъди руския удар в Харков. Той съобщи, че жилищен блок е бил "напълно разрушен" при нападението, което според него "няма оправдание и показва безсилието на агресора".

В традиционното си обръщение тази нощ Зеленски отново призова руските сили да се оттеглят от окупираната атомна електроцентрала Запорожие.

"Украинските дипломати, нашите ядрени учени и Международната агенция за атомна енергия са в постоянна връзка, сега се работи по изпращането на мисията в Запорожката атомна електроцентрала. Само абсолютната прозрачност и контролирана ситуация във и около атомната електроцентрала може да гарантира постепенно връщане към нормалната ядрена безопасност за украинската държава и за международната общност."

По-късно днес украинският президент ще се срещне с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган. Тримата лидери ще проведат съвместна пресконференция след разговорите в град Лвов, който е важен транзитен пункт за украинските бежанци, насочващи се на запад към Европа след началото на руската инвазия.

Гутериш планира в петък да посети черноморското пристанище Одеса, където беше възобновен износът на зърно, съгласно постигнато с посредничеството на ООН споразумение, насочено към облекчаване на влошаващата се световна хранителна криза.

Междувременно украинското разузнаване съобщи, че руснаците по спешност преместват дислоцираните в Крим бойни самолети и хеликоптери след поредицата от взривове във военни бази на полуострова, които руското командване отдава на инциденти и саботаж.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна