Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравните журналисти със затруднен достъп до информация от институции в ресора

Снимка: Pixabay

Затруднен е достъпът на здравните журналисти до информация от здравните институции. Това показват резултати от проучване сред общността на репортерите, които се занимават с теми в здравеопазването.

През последните години например достъпът до информация от НЗОК става все по-труден, отбеляза в интервю за БНР един от инициаторите на анкетата – Мария Чипилева.

В проучването са се включили 20 здравни журналисти от 16 медии, сред които БНР, БНТ, БТА, сайтове, вестници и регионални медии.

Чипилева разграничи получаването на някакъв отговор от информацията по същество, която здравните институции предоставят. 2/3 от журналистите смятат, че често получават именно такъв формален отговор.

В над 50 на сто от случаите журналистите са принудени да прибягват до търсене на алтернативни източници на информация, уточни Мария Чипилева.

"В здравеопазването липсата на прозрачност е огромен проблем, защото не получаваме нужното качество, достъп до здравеопазване за парите, които даваме", коментира тя в предаването "Преди всички".

Проблемът не е толкова в пиарите, колкото в ръководителите на съответните институции, обобщи Чипилева.

По думите ѝ единственият откликнал на препоръките на здравните репортери след проведената анкета е шефът на НЗОК проф. Петко Салчев.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна