Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за пианиста Божидар Ноев

Божидар Ноев (1942 - 2022)

Големият български пианист и клавирен педагог Божидар Ноев си отиде от този свят през юли - в месеца, когато отбеляза своя 80-и рожден ден.

Той беше неизменна част от нашия музикален живот, дори и в годините, когато живееше и работеше в чужбина. Кариерата му като пианист е огромна: Той гостува в цяла Европа, в Азия, САЩ, Канада, Латинска Америка - и навсякъде неговото изискано изкуство е оценено високо. 

И като клавирен педагог проф. Ноев е известен и ценен - дълги години преподава в Инсбрук, Австрия. 

Божидар Ноев е роден на 8 юли 1942 г. в София. Баща му е много известен лекар, а майка му е австрийка. Завършва Музикалното училище в София и Музикалната академия в класа на проф. Мара Балсамова. Дълги години работи и с известната клавирна педагожка Величка Савова.

Първата му изява като пианист е на 13-годишна възраст с Разгардския симфоничен оркестър. Специализира в римската академия "Санта Чечилия" при известния пианист и диригент Карло Цеки. Учи и при Рудолф Серкин, Никита Магалоф, Гуидо Агости. Посещава майсторски класове на прочутата Магда Талиаферо. 

През 1965 г. Божидар Ноев получава втора награда на клавирния конкурс "Бузони" в Болцано, а през 1968 г. - е втори и на конкурса „Александро Казагранде“, а на същия конкурс следващата година печели първа награда. Носител е на редица престижни отличия - наградата „Петроф“, наградата на конкурса „Виана да Мота“ в Лисабон, наградите ,,Сереньо“ и “Поцоли“.

Божидар Ноев развива голяма международна кариера като пианист, а у нас за известен период от време е солист към дирекция “Музика“ и към Софийската филхармония. От 1977 г. е преподавател в консерваторията в Инсбрук, впоследствие и ръководител на клавирната катедра там. 

За своята дейност като педагог и изпълнител в Австрия разказва самият той в изказване от 1998 г, запазено в Златния фонд на БНР. Чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна