Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

МВнР работи по меморандум за подготовката за присъединяване към ОИСР

Заместник-министър Костадин Коджабашев
Снимка: БГНЕС

Министерството на външните работи е започнало работа по първоначалния меморандум, свързан с подготовката на България за присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

В документа страната ни трябва да представи позицията си по всички 257 действащи в момента правни инструменти на организацията.

Заместник-министър Костадин Коджабашев уточни: 

„Целта на служебния кабинет е първият проект на документа да бъде финализиран до края на септември, окончателно проектът да е готов в края на октомври, а в началото на ноември - да бъде презентиран и в съвета на ниво министри на ОИСР. На 25 август, следващият четвъртък, предстои първо заседание на Междуведомствения коалиционен механизъм след постановлението на МС, който ще бъде председателстван от заместник-министър Велислава Петрова и на който ще се обсъди течащата в момента подготовка на този първоначален меморандум. Освен безспорните икономически ползи от членството, присъединяването на България към ОИСР ще бъде поредната последователна стъпка, след присъединяването към НАТО – 2004 и ЕС - 2007 г, към принадлежността на страната ни към общността на демократичните държави“.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.