Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паметникът на най-успешния кмет на София е почти готов

Ще бъде поставен близо до стадион "Юнак"

Фигурата е изваяна от Борис Борисов
Снимка: БГНЕС

Паметник на софийския кмет инж. Иван Иванов ще бъде издигнат до метростанция "Стадион Васил Левски" по инициативата на бившия общински съветник и депутат от ДСБ проф. Вили Лилков (►) . Вили Лилков

Предложението му е направено и прието още през септември 2011 година.

Автор на фигурата е великотърновският скулптор Борис Борисов, който спечели конкурс на Столичната община в конкуренция с други 8 творци.

  • Инж. Иван Иванов е кмет на София от 25 май 1934 г. до 9 септември 1944 г - този период се определя като „10 златни години за София“. Той е вторият най-дълго управлявал кмет на столицата - 10 години, 3 месеца и 15 дни, съдейства и работи за прокарване на рилския водопровод в София. Спомага за благоустройството на парк Витоша – на него е наречена хоризонталната пътека от с. Железница до кв. Княжево. Проектант е и на язовир „Бели Искър". Когато е бил кмет на София, е завършена сградата на ректората на Софийския университет, облагородени са Южният парк и Борисовата градина, построени са сегашната сграда на Столичната община, на БНБ, на Съдебната палата, Министерство на отбраната, Държавният музикален театър, зала „България“, както и Националната и Столичната библиотека.

(▲) Кадър от документалния филм „Кметът”

През последните години Адела Пеева засне документален филм ("Кметът"), беше организирана изложба пред Народния театър “Иван Вазов” от ДА "Архиви", Станислав Колев издаде биографичен роман, посветен на Иван Иванов.

Мястото, на което ще бъде поставен паметникът на софийския кмет, е в близост до метростанция "Ст. Васил Левски", защото през април 1933 г., до стадион "Юнак", бликва водата от Рилския водопровод, проектиран и изпълнен под ръководството на Иванов.

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна