Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Габрово отбелязват 145-ата годишнина от Шипченската епопея

| обновено на 19.08.22 в 21:29
Снимка: Велина Махлебашиева

На централния площад "Възраждане" в Габрово са построени представителните гвардейски роти. Почетния строй прие командирът на сухопътните войски на Българската армия генерал-майор Михаил Попов. Военният ритуал бе наблюдаван от жители и гости на Габрово.

Тържествата почетоха областни управители от страната, Великотърновският митрополит Григорий и висши военни.

Заместник-кметът на Габрово Невена Минева приветства дошлите да почетат честванията. В словото си тя изтъкна, че епичните боеве на Шипка са ценен урок за безсмъртие, а благодарение на великата саможертва на героите днес сме пълноправни граждани на Европа и света.

След тържествената проверка традиционните илюминации озариха небето над Габрово.

Честванията продължават утре на историческия връх.

Денят за почит към бранителите на Шипченския проход започна с ученическо състезание по скоростно изкачване на стълбите към Паметника на свободата.

Близо 130 деца от 5-и до 12-и клас се подредиха на стартовата линия. Момичета и момчета от Габрово, Велико Търново, София, Перник и Разград се състезаваха в изкачването на всичките 894 стъпала, водещи до Паметника на свободата. Надпреварата се провежда за 10-а година и досегашният рекорд беше подобрен от десетокласника Алекс Павлов, който се изкачи за 4 минути и 22 секунди.

"Аз дадох всичко от себе си и ето - 4 минути и 22 секунди. С баща ми идвахме всяка седмица без значение дъжд или слънце и се качвахме по стълбите".

Преди старта на състезанието по стълбите към върха скоростно пое майка с 10-месечно бебе в раницата. Спортистката Гала Чалъкова е печелила надпреварата в предишни години и сега решила да се присъедини.

"За 9 минути и 9 секунди го изкачихме с Марти в раницата. Той даже заспа по средата на стълбите от поклащането, от свежия въздух ли, не знам".

Състезанието е част от проявите за 145-ата годишнината от Шипченската епопея. Те продължават тази вечер в Габрово и утре на историческия връх.





БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!