Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори месец царският дворец в крепостта Царевец във Велико Търново е откритата сцена на българските оперни театри

Бутиково заглавие на финала на тазгодишната „Сцена на вековете“

Съвременните режисьори постоянно търсят нов прочит на класическите заглавия, казва артистичният директор на фестивала маестро Владимир Бошнаков

маестро Владимир Бошнаков
Снимка: Опера Стара Загора

Втори месец царският дворец в крепостта Царевец във Велико Търново е откритата сцена на българските оперни театри, които се представят в летния оперен сезон „Сцена на вековете“. Българското национално радио е медиен партньор на фестивала, който потапя публиката в магията на балета, красотата на класическата музика и изяществото на оперното пеене.

Още два спектакъла с международно участие ще бъдат поставени до края на сезона, разказа в ефира на предаването „Чуй лятото“ маестро Владимир Бошнаков, артистичен директор на „Сцена на вековете“. 

На 29 август публиката ще види спектакъла на Варненската опера „Ромео и Жулиета“ от Гуно. Режисьор постановчик е австрийката Урсула Хорнер, която поставя основно в Македонската опера и балет. Маестро Владимир Бошнаков открехна завесата, че спектакълът е изнесен в Деня на мъртвите в Латинска Америка. Там в нетрадиционна обстановка е пренесена любовната история с нов прочит на отношенията между Монтеки и Капулети.

Според артистичния директор на „Сцена на вековете“ съвременните режисьори постоянно търсят нов прочит на класическите заглавия. По думите на маестро Бошнаков такъв ще бъде и спектакълът, с който на 10 септември ще бъде закрит летният оперен сезон в крепостта Царевец. Това е сюрреалистичната опера от Астор Пиацола „Мария от Буенос Айрес“. Постановката е на Пловдивската опера. За публиката най-интересно ще бъде, че в главната роля на танцьорката на танго Мария ще бъде певицата и актрисата Люси Дяковска. Постановката е направена много зрелищно, разиграна е на няколко нива и на различни пластове драматургично и психологически. Това е бутиково заглавие, което публиката ще може да види на финала на тазгодишното издание на „Сцена на вековете“, разкри маестро Владимир Бошнаков.  

Чуйте детайли в звуковия файл.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна