Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама полицаи са загинали в Бургас, след като автобус с мигранти блъска патрулка

3
Снимка: Даниела Костова, БНР

Двама полицаи - на 31 и 43 години - са загинали тази сутрин в Бургас при опит да спрат автобус с нелегални мигранти. По-младият от загиналите полицаи очаквал с нетърпение сватбата си.

Малко преди 05.00 ч. тази сутрин, автобусът не спрял последователно на два контролно-пропускателни пункта на "Гранична полиция", обясни пред БНР Станимир Станев, заместник-главен секретар на МВР.

"Има две неподчинения преди тежкия инцидент". Инцидентът станал при последващия опит на полицаите да спрат превозното средство.

Автобусът с турска регистрация возел 48 мигранти. В района на кръговото кръстовище на "Трапезица" той навлязъл в лентата за велосипедисти, премазал полицейския автомобил, автобусната спирка , павилион и химическа тоалегна. 

Катя Христова, която живее до спирката се събудила от катастрофата. Тя сподели пред БНР, че е видяла двама мъже да бягат от катастрофиралия автобус, гонени от полицаи. Предполага, че това са били трафикантите, защото единият казал на другия: "давай да бягаме" на български. 

Друг очевидец разказа за БНР, че полицаите бързо са задържали единия от мъжете, но другият е успял да избяга.

Окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев обяви:
"Има лице, чието установяване предстои да се случи. Малко по-късно ще дадем подробности. По-важното е, което се оформя като становище в разследващия екип с оглед механизма на деянието, че става въпрос за съзнателен, целенасочен умишлен акт и тук за непредпазливо деяние, като форма на вина, по моему не може да се говори".

На място са директорът на бургаската полиция старши комисар Калоян Калоянов, екипи на полицията, пожарната и линейки. Предстоят следствени действия, които ще бъдат извършени от служители на Националната следствена служба и Прокуратурата. Очаква се и министърът на вътрешните работи.

По границата са предприети активни действия от МВР, включени са сили на Българската армия, както и дронове, увери Станимир Станев в предаването "Преди всички". 

Мигрантите не са правили опит да избягат от мястото на инцидента. 

Снимки и видео: Даниела Костадинова, БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна