Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Профсъюзите в Испания заплашват със стачки, ако не се увеличат заплатите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Испания профсъюзите заплашиха, че от септември започват стачки в цялата страна, ако правителството и работодателите не се съгласят да увеличат работните заплати. 

Те настояват за повишаване спрямо инфлацията, която през юни беше 10.8 %, най-високата от 38 години насам. 

Генералният секретар на един от двата най-големите профсъюза в страната - Общия съюз на работниците ( UGT) Пепе Алварес обяви официално пред медиите, че се очертава есен на конфликти и стачки, ако Испанската конфедерация на бизнес организациите (CEOE) не договори общо споразумение, което да увеличава заплатите спрямо растежа на инфлацията. 

Според него това няма да е изкуствено повишаване на получаваните средства, а жизненоважно запазване на покупателната способност на работещите, която от своя страна ще доведе до увеличаване на заетостта и ще формира по-високо потребление.

Чуват се и призиви за увеличение на минималната работна заплата с 10 %. От своя страна министърът на труда Йоланда Диас каза, че подкрепя „стачките на профсъюзите срещу работодателите“, но припомни, че кабинетът на Педро Санчес е направил необходимите промени, с които от началото на следващата година до края на 2025-та осигурителните вноски на самоосигуряващите се лица ще бъдат по-ниски. 

Инфлацията през юли беше 10.8%, което накара голяма част от домакинствата да посегнат към спестяванията си.

Според статистиката рязко се е увеличил броя на семействата, които вече харчат повече отколкото изкарват. 18 % от тях нямат никаква собственост, а 80 на 100 от тези 18 % нямат и спестявания.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени