Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-силен ръст от 17 години при използването на кредитни карти в Обединеното кралство

Потребителите в Обединеното кралство са увеличили вземанията по кредитни карти с най-бързия темп от 17 години, тъй като британците са изправени пред криза на разходите за живот, показват данните на Английската централна банка, публикувани във вторник.

Годишният обем на заемите по кредитни карти е бил с 13% по-висок през юли в сравнение с година по-рано, като се е увеличил с най-бързия темп от октомври 2005 г., посочи централната банка.

Според данните на АЦБ физическите лица са взели допълнителни нетни потребителски кредити през юли за 1,4 млрд. паунда, над средната 12-месечна стойност от 1 млрд. паунда преди началото на коронавирусната пандемия през февруари 2020 г.

Ръстът на кредитите е факт, въпреки че лихвите по новите заеми за физически лица са се увеличили с 19 базисни пункта през месеца в сравнение с юни, до средно ниво през юли от 6,89%.

Увеличаването на заемите обикновено се свързва с т.нар. "дискреционни разходи" на потребителите за стоки и услуги, които не са от първа необходимост. Въпреки това, при двуцифрена инфлация, това може да означава, че домакинствата взимат повече кредити, за да поддържат жизнения си стандарт.

Това е в съответствие с домакинствата, които депозират по-малко в банки в Обединеното кралство, отколкото преди пандемията.

Данните на АЦБ показват, че комбинираният нетен поток както в депозити, така и в национални спестовни и инвестиционни сметки през юли, е бил в размер на 4,6 млрд. паунда, което е под средния месечен нетен поток от 5,5 млрд. паунда през 12-месечния период преди началото на Covid пандемията през февруари 2020 г.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна