Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев не е казвал, че съжалява за липсата на руска помощ за борба с пожарите

Испански самолет за борба в пожарите се включи в борбата с огъня в района странджанското село Воден.
Снимка: Стоян Радев

През последните дни в социалната мрежа Фейсбук се разпространяват публикации с предполагаемо изказване на президента Румен Радев, в което той осъжда правителството за прекъснатите връзки с Русия и невъзможността руски самолети да помогнат за пожарите в България. 


"За съжаление днес не можем да поискаме помощ от Русия за гасене на пожари, защото руските самолети нямат право да кацат в България, заради нашите политици, защото това би означавало "намеса във вътрешните работи на България", пише в публикацията.


Твърдение: Румен Радев е казал, че съжалява, че не можем да поискаме помощ от Русия за борба с пожарите

Екипът за проверка на факти на БНР не откри публично достъпни подобни твърдения на държавния глава. На 18 юли в коментар за пожарите в страната Румен Радев заяви, че очаква изпълнителната и законодателна власт да създадат условия за осигуряване средства за противопожарна техника.

"Ние всеки път си вадим поуки от тези пожари и най-сетне трябва да създадем условия да има достатъчно средства. Като се почне от противопожарни машини, хеликоптери, оборудване на служителите на тази служба. Това да не се забравя след поредния пожар. Аз благодарих преди малко на министър-председателя на Чехия Петер Фиала за изпратената навременна помощ. В момента липсва представител на турската страна, но изказвам благодарност и на Турция за изключително важната и навременна помощ. Дали и как се справя правителството, това е въпрос вече на един всеобхватен анализ когато се потушат пожарите".

В помощ на борбата с горските пожари в България беше задействан Механизмът за гражданска защита на ЕС. България получи два хеликоптера от Чехия, един от които от противопожарния флот на rescEU. Помощ изпратиха също Турция и Испания.

В отговор до БНР от прессекретариата на държавния глава посочват, че "президентът Радев не е изричал "цитираните" в публикацията думи".

Твърденията как Русия оказва или иска, но не може да окаже помощ, на страни от региона в борбата с пожарите не са нови. Точно преди година в социалните мрежи у нас бе разпространена снимка с руски самолет, който уж потушава пожари в Гърция, "въпреки че тя е изпратила военна помощ за Украйна". Говорителката на руското МВнР Мария Захарова обаче заяви тогава, че тази информация не отговаря на истината (виж подробности тук  и тук). 


ЗАКЛЮЧЕНИЕ


Твърдението, че президентът Румен Радев е критикувал правителството за прекъснатите връзки с Русия и невъзможността руски самолети да помогнат за пожарите в България е НЕВЯРНО.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени