Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изтребители от Израел, САЩ, Швеция или Франция може да пазят небето ни

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.
Снимка: БГНЕС, архив

Изтребители от Израел, САЩ, Швеция или Франция може да пазят българското небе до пристигането на новите Ф-16. До тези държави са изпратени запитвания, каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

"Ние работим по всички опции, както продължаваме летателната годност на самолетите МиГ-29, така и в случай на невъзможност да осигурим достатъчно летателен ресурс, да имаме друга опция, друг вариант. Говорим с няколко държави, но в настоящия момент сме в процес на преговори. Изпратили сме писма, започваме разговори и с Израел, и с Франция, и с Швеция и със Съединените щати, всички възможни опции".

За ремонта на МиГ-29 се водят разговори и с Полша. По думите на адмирал Ефтимов има опция ремонтът да бъде извършен и в Израел, но това все още е в процес на уточняване. Министерството на отбраната с ускорени темпове работи по новия проект за инвестиционен разход за новите осем самолета Ф-16. Освен наличието на документи обаче, за одобрението е нужно да има и редовно правителство и парламент. Срокът за отговор на офертата е началото на ноември. Но заради липсата на редовен парламент и кабинет служебният министър на отбраната Димитър Стоянов поиска удължаване на срока за отговор на офертата до 15 декември. И към момента оценката на политическото ръководство е, че състоянието на изтребителната авиация е критично.

Политико-военната група ще предложи вариант за рестартиране на спрения проект за модернизация на Сухопътните войски. Проектът беше спрян на етап класирани фирми. Двете компании – финалисти казаха, че няма да могат да се вместят в гласувания преди години бюджет от милиард и 200 милиона лева. Заради същественото му забавяне, ключовото му значение за изграждане на сили на НАТО и състоянието на бойната техника, при взимането на решението нараства тежестта на фактора време за реализацията на проекта, е оценката на политическото ръководство. 

В средата на октомври ще бъде в оперативна готовност международната бойна група, която беше създадена за подсилване на източния фланг на НАТО.

Армията е разположила 350 военнослужещи на границата. Има готовност, ако МВР поиска, допълнителни сили и средства да реагира, каза още Ефтимов.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и служебният министър на отбраната Димитър Стоянов бяха гости на откриването на учебната година във Военната академия "Г. С. Раковски" в София Министерството на отбраната посочи, че се говори с финансовото министерство за догодина разходите за отбрана да достигнат два процента от БВП. Това би гарантирало поне още 100 милиона лева за въоръжените сили. Работи се и за създаването на целевия фонд за отбрана, който да събира отпуснатите, но неусвоени през годината средства за модернизация. Вместо неусвоените средства да се връщат в централния бюджет. Усилията на служебния кабинет ни ще бъдат насочени към намиране на практически решения, в подготовка на документална база за преодоляване на предизвикателствата пред въоръжените сили, казаха от политическото ръководство на армията.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна