Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юрий Асланов: Има три интриги преди изборите на 2 октомври

"Не е важно кой ще е първи, а около кого ще се формира мнозинство и правителство"

Снимка: БГНЕС

"Има три интриги в предстоящата предизборна надпревара. Едната е за първото място. Втората интрига е за третото място. И третата е кои партии ще успеят да прескочат прага от 4%"

Това заяви пред БНР социологът и политолог Юрий Асланов.

"Не е важно кой ще е първи, а около кого ще се формира мнозинство и правителство. Претендиращите за третото място ДПС и "Възраждане" имат скрит електорат и не може да се прогнозира коя ще получи повече гласове", уточни той. 

По думите на социолога, ако повече партии влязат в парламента, това ще усложни задачата по формиране на мнозинство.

Юрий Асланов подчерта, че нарастват обществените убеждения, че изборите на 2 октомври няма да предложат развръзка на политическата криза:

"Това влияе на немалка част от избирателите, които могат да решат да не гласуват, защото няма смисъл. Не е добре това да се случи. То ще постави пред изпитание легитимността на парламента и институциите, но и прави по-трудна прогнозируемостта на изборния резултат. Могат малки партии, които сега са извън сметката, да станат участници в бъдещия парламент".

Асланов изтъкна, че "заради поведението на част от участниците в надпреварата" се окозва, че има и допълнителен участник в предстоящите избори, макар да не участва формално, и това е служебният кабинет на президента Румен Радев:

"Не без основание министър-председателят се обърна към формациите да потърсят опонентите си на друго място, защото служебният кабинет няма да участва в изборите. Усърдието за разпределение на отговорността и вината за тежкото икономическо положение се засилва и това прави от служебното правителство скрит участник, но не маловажен, защото е много важно какво ще прави той до изборите и това може да повлияе на избирателите". 

Според социолога страната е в началото на "доста положителна политическа турбуленция и не може да очакваме скорошен финал на политическата криза":

"Партийната система трябва да бъде разтърсена по някакъв начин и да бъде принудена да започне да се променя. Защото, съдейки по поведението на партийните централи, е ясно, че тя доброволно няма да се промени и няма такова желание".

Интервюто на Георги Марков с Юрий Асланов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени