Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мелони отправи послания, че няма да промени драстично външната политика на Италия"

Италиански журналист: Десницата на Мелони изповядва традиционните ценности

В момента те се споделят от политически лидери като Виктор Орбан и Владимир Путин, отбеляза Франческо Мартино

Джорджия Мелони
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"В Италия има предполагаем победител на предстоящите избори – това е десницата. В България ми се струва, че какво точно ще се случи след изборите, въобще не е ясно."

Това каза в интервю за БНР италианският журналист Франческо Мартино, който живее в България. По думите му и двете страни са преминали през множество политически турбуленции.

За първи път италианците ще гласуват в нова политическа рамка, след като конституционна реформа е намалила броя на депутатите.

Джорджия Мелони говори пред симпатизанти  Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Най-вероятно партията "Италиански братя" начело с Джорджия Мелони има възможност да състави коалиция. Джорджия Мелони би могла да стане първият министър-председател жена в Италия. В проучванията десницата е доста по-напред от левицата. Левицата беше основният фактор в правителството на Марио Драги. Изглежда, че италианците биха искали да дадат възможност на десницата да състави правителство", коментира журналистът в предаването "Преди всички".

Франческо Мартино  Снимка: личен архив

Мартино отбеляза, че италианската десница, представлявана от Мелони, има идеологически прилики с ценности, които в момента споделят политически лидери като Виктор Орбан и Владимир Путин – традиционните ценности.

"Джорджия Мелони вече отправи ясни послания, че ще се държи в полето на Запада, че няма да промени драстично външната политика на Италия."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна