Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Соня Пенкова: След Съединението България се превръща в сериозна политическа сила

Доц. Соня Пенкова
Снимка: Национален военноисторически музей

"Съединението е една от най-важните стъпки по пътя към българското национално обединение заради своите многостранни аспекти на влияние върху бъдещата ни история".

Това каза пред БНР историкът и директор на Националния военноисторически музей - доцент Соня Пенкова.

По думите ѝ след Съединението на Източна Румелия и Княжество България страната ни се превръща в сериозна политическа сила, което не е добронамерено прието от голяма част от европейските държави:

"Реакцията на Гърция и Сърбия е крайно враждебна. Сръбските претенции по отношение на българските земи намират подкрепа от Австро-Унгария. Турция окупира Кърджалийско и струпва войски по цялата българска граница. Гърция извършва мобилизация със заплахи и срещу България, и срещу Турция. Русия, която е неглижирана в това решение, не е поискано нито нейното съгласие, нито нейното мнение, нарежда на своя военен министър да напусне поста си, на руските офицери да напуснат българската армия и да не се ангажират по никакъв начин с румелийските въпроси.  Румъния и Черна гора заемат неутрална позиция".  

Доц. Соня Пенкова подчерта, че Великите сили са единни в мнението си, че този акт нарушава договореностите им и търсят вариант да решат въпроса по мирен път и да възвърнат ситуацията от преди Съединението, но после разбират, че това няма как да се случи:

"Русия, разбира се, е крайно недоволна. Англия, чието противоборство с Русия на Балканите е доста сериозно, се обявява в подкрепа на Съединението".

Според нея един от сериозните уроци на Съединението е тази способност и чувствителност по отношение на базовите ценности - свобода, право на себеизразяване и правото на достоен живот.

Интервюто на Георги Марков с доц. Соня Пенкова в предаването ''12+3'' можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени