Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Официално: Джонсън подаде оставка, Тръс вече е премиер на Великобритания

| обновено на 06.09.22 в 18:17
Лиз Тръс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Борис Джонсън подаде официално оставка като премиер на Великобритания след аудиенция при кралица Елизабет Втора, след което монархът прие и неговата наследничка Лиз Тръс, за да я упълномощи да състави ново правителство.

Борис Джонсън държа прощална реч на Даунинг стрийт в Лондон преди официално да отстъпи от позицията си на премиер и преди кралица Елизабет в Балморал да назначи новият министър-председател/ЕПА/БГНЕС

Церемонията по предаването на властта тази година нетрадиционно се състоя извън Бъкингамския дворец. Поради проблемите, които има с придвижването, Елизабет Втора прие политиците в имението си Балморал в Шотландия.

Тези срещи на напълно конфиденциални, така че никога не става ясно за какво точно монархът си е говорил с отиващия си и с встъпващия в длъжност премиер.

Обикновено между оставката и официалното одобрение на следващия премиер остават само броени минути, защото винаги е ставало дума за кратко пътуване от Даунинг стрийт до Бъкингамсикя дворец, но тази година страната остана за малко повече време – малко повече от половин час – без премиер, защото поради голямо разстояние и неблагоприятното време в Шотландия кацането на самолета на Лиз Тръс се забави.

Аудиенцията на Лиз Тръс вече приключи и британците официално имат нов премиер. Лиз Тръс е 15-ият британски премиер, одобрен от Елизабет Втора.

В същото време от Лондон научихме, че министърът на културата Надин Дорис, на която е било предложено от Лиз Тръс да остане на поста, все пак е решила да се оттегли. Тя е подала писмо с оставката си по-рано до Борис Джонсън, в което казва, че е поласкана от предложението на неговата наследничка, но смята, че ще ѝ бъде по-полезна от задните редици в парламента.

Лиз Тръс сега ще се завърне в Лондон, където ще произнесе първата си реч като премиер. По-късно се очаква да стане ясен и нейният кабинет.

Тръс е изправена пред много предизвикателства, включително във външнополитически план с войната в Украйна, но подобно на Джонсън, който заяви тази сутрин, че Путин се заблуждава, че може да изнудва британския народ с енергийна криза, Тръс заема много твърда позиция за пълен отпор на Кремъл и руската агресия и тежки санкции.

Като цяло чувствата във Великобритания са все още доста смесени по въпроса дали Лиз Тръс ще бъде успешен премиер, защото има много тежки проблеми за решаване, най-вече растящата инфлация и кризата с поскъпването на живота.

Само един на всеки седем британци смята, че тя ще бъде по-добър премиер от Джонсън.

Тръс би трябвало да представи кризисен план в четвъртък, но вече изтичат някои подробности. Според агенция Ройтерс, Тръс планира пакет от 40 милиарда паунда в подкрепа на бизнеса за справяне с увеличаващите се разходи за енергия.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви, че вече и писала на Лиз Тръс да организира среща на високо равнище на четирите съставни части на Обединеното кралство – Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия – за решаване на енергийната криза и призова:

"Правителството трябва първо да отмени увеличението на тавана за енергийните сметки от октомври и да замрази цените на енергията на сегашното ниво".

Междувременно Скай нюз и Би Би Си съобщиха, че имат информация, че първото нещо, което ще оповести Тръс ще бъде замразяване на енергийните сметки за 18 месеца, като остава в сила обявеното облекчаване с 400 паунда на сметките на всички домакинства.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна