Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лиз Тръс официално ще заеме поста на британски премиер

Лиз Тръс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новият британски премиер Лиз Тръс официално ще встъпи в длъжност днес, след като бъде одобрена от кралица Елизабет Втора и тя ѝ възложи да състави ново правителство. Тръс я очаква решаването на трудни задачи, свързани с кризата с поскъпването на живота, а за това е нужен силен кабинет, отбелязаха експерти на Острова.

Още снощи обаче министърът на вътрешните работи Прити Пател подаде оставка, така че погледите през следващите дни ще бъдат насочени също към хората, с които Тръс ще предпочете да работи и да управлява. 

В писмото си с оставката снощи до все още действащия премиер Борис Джонсън Прити Пател посочва, че е "неин изборът да служи на партията си от задните депутатски редици". Тя отбелязва, че ще бъде изключително важно Лиз Тръс да подкрепи всички аспекти на нейната политика за справяне с нелегалната имиграция.

Отдавна се твърди, че Лиз Тръс има готов човек за поста вътрешен министър. Това е главният прокурор Сюела Брейвърман, която също участва в надпреварата за лидер на торите и премиер, а при отпадането си подкрепи Лиз Тръс. 

Други почти сигурни назначения са Куази Куартенг за министър на финансите, който сега е министър на икономиката, както и Джеймс Клевърли за министър на външните работи. Клевърли сега е министър на образованието. 

В най-скоро време ще станат известни и другите министри, след като Тръс получи благословията от кралицата да състави новия кабинет. 

Най-неотложната задача на Тръс е да помогне на домакинствата и на бизнеса с непрекъснато покачващите се енергийни цени. Очаква се план за това да бъде обявен в четвъртък, а междувременно в сряда ще бъде първата схватка на Лиз Тръс в Камарата на общините с лидера на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър по време на редовните въпроси към премиера.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Жозеп Борел и Лиз Тръс - архивна снимка от май 2022

Борел поздрави Лиз Тръс за премиерския пост във Великобритания

Върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел поздрави Лиз Тръс за спечеления от нея пост премиер на Обединеното кралсто и изрази надежда да работят заедно за подобряване на отношенията с ЕС при пълното спазване на споразумението за..

публикувано на 05.09.22 в 22:22
Новият лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания Лиз Тръс след обявяването на нейната победа пристига в централния офис на партията, Лондон, 5 септември 2022 г.

Лиз Тръс: Водих кампания като консерватор и ще управлявам като консерватор

Във Великобритания външният министър Лиз Тръс стана следващ премиер на страната след преброяването на гласовете на членовете на управляващата Консервативна партия. Тя получи одобрението на 57,4% от тях срещу 42,6% за съперника ѝ – това беше бившият..

публикувано на 05.09.22 в 18:07
Елизабет (Лиз) Тръс

Лиз Тръс е новият премиер на Великобритания

Новият лидер на консерваторите във Великобритания и следващ премиер е Лиз Тръс.  Утре се очаква тя да бъде приета от кралица Елизабет Втора, за да бъде назначена на поста министър-председател.  Британците ще научат днес името на новия си..

публикувано на 05.09.22 в 14:59
ВИЖТЕ ОЩЕ

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли, съобщава БТА.  Правителство даде зелена светлина на новия ценоразпис на държавната компания "Путеви Сърбие".  Цената за ползване на магистралата от Белград до Цариброд вече ще бъде 1670 динара..

публикувано на 06.07.24 в 20:47

Интензивен трафик на част от граничните пунктове

Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове на границите ни с Гърция, Турция, Румъния и Сърбия, съобщават от "Гранична полиция".  На "Кулата" трафикът е интензивен в посока България. През пунктовете "Маказа", "Златоград" и "Ивайловград" могат да..

публикувано на 06.07.24 в 20:40

Национален протест на мигранти - работници в италианския град Латина

В италианския град Латина се проведе национален протест на мигрантите – работници, в голямата си част работещи на черно. Той бе организиран от най-големия синдикат "Италианска генерална конфедерация на труда" ( CGIL). Присъстваха и представители на..

публикувано на 06.07.24 в 20:36

13 загинали при израелски удар срещу училище в Газа

Най-малко 13 души са загинали при израелски удар срещу училище в Газа, в което са приютени разселени палестинци в Ал Нусейрат в централната част на Газа, съобщава Ройтерс, позовавайки се на официална местна информационна агенция. Израелските военни..

публикувано на 06.07.24 в 20:22

Домашен арест за жена от Монтана, издирвана за предполагаемо съучастие в трафик на хора

Окръжен съд-Монтана постанови "домашен арест" на жена от Монтана, издирвана от гръцките власти за предполагаемо съучастие в трафик на хора. Окръжен съд-Монтана отказа искането на Окръжна прокуратура за вземане на най-тежката мярка за..

публикувано на 06.07.24 в 20:16

4 хиляди участници в международния фолклорен конкурс "Пауталия-2024" в Кюстендил

Около 4 хидяли индивидуални изпълнитеил и групи участват в международния фолклорен хестивал "Пауталия-2024",чието 18-о издание ще продължи и утре на две сцени - на сцена "Олга Борисова" до площад "Велбъжд" и в читалище "Пробуда-1961" в Кюстендил...

публикувано на 06.07.24 в 20:05

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи в морските спортове

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи при туристи, упражняващи различни морски спортове. Променят условията за наемане на морски съдове. "Морето не е опасно, опасно е поведението на хората, когато влизат в него", това е..

публикувано на 06.07.24 в 19:58