Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Капка Тодорова: Това, което извършва служебният кабинет, е предателство към интересите на България

Снимка: Личен архив

Защо "България е в предизборна деволюция", а българските политици са като „излезли от романа на Кърт Вонегът "Галапагос", коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Капка Тодорова, кореспондент на "Клуб Z" в Германия

"Политиците са част от българския народ и каквито сме ние, такива са и те. Това, което е ужасно за българската политика е всъщност липсата на достатъчно политици. Малцинство в Парламента реално се занимават с политика и управление, а една голяма част от хората, които са в политиката попадат там по други съображения и се занимават директно със забогатяване или лобиране. Има лобиране за финансови интереси под натиск на някакви фирми, има лобиране за политики. Това може да се нарече "умният вариант". За съжаление го има и глупавия вариант - да лобират за идеологии, които са вредни за България, каквото прави служебният кабинет.

Служебният кабинет

"Служебният кабинет за мен е еманация на това, което българската политика може да представи като "деволюция" - като обратен пример на това, какво е политика. Въпреки че в този кабинет влязоха и смислени хора, които в партиите си бяха некомформисти. Но като цяло, въпросът не е, дали ти си индивидуално смислен, защото когато приемеш да участваш в един такъв кабинет, хората те идентифицират с целите на този кабинет.

А целите на този служебен кабинет са изключително съмнителни и изключително глупави в стремежа им да се върнем към Русия и темата за газа. Въпреки че многократно вече беше казано, че газът не е от толкова голямо значение за България, защото домакинствата са ниско газифицирани, бизнесът не е като германската индустрия, която 100% е зависима от газ.

Още повече, отказа да се признае, че "Газпром" вече не е фирма, която доставя газ, а е военно оръжие в ръцете на Путин. Тоест, това, което извършва този служебен кабинет за мен е абсолютно предателство към интересите на България. Тук дори вече няма никаква политическа окраска на "леви", "десни" или „център“. Това, което се случва е една упорита работа за вкарване на България в криза, която не я грозеше, но се случи с други държави от Западна Европа.

Това поведение на служебното правителство нарушава не само интересите на България, но и на цяла Европа. Изумително е, защото в няколко интервюта на служебните министри на енергетиката и на икономиката те дори не се притесняват да кажат, че не знаят дали се преговаря, с кого се преговаря, кой преговаря... Как е възможно това. Това е недопустимо. Все едно да отидете да ви оперират и след това лекарят ви да каже, че не знае кой ви е оперирал и въобще дали сте опериран. Това е изумителна демонстрация на некомпетентност или може би глупост, или предателство, а също и на пренебрегване на всякакви демократични механизми."

Глупост и отговорност

"Глупост е от страна на тези, които се оставят да са "машата" в тези отношения между България и Русия и нямат никакъв проблем да излязат пред българските граждани  и да казват: "А ми, не знам. Не знам какво правя тук или не знам кой съм..." Но в същото време слагат подписи, провеждат преговори и връщат назад всичко, което все пак бе постигнато досега. Но те няма да поемат никаква отговорност по нататък. Затова и служебните кабинети са недомислена структура. Те не носят и няма да носят никаква отговорност за последствията от нещата, които вършат, включително и този служебен кабинет няма да носи отговорност за злините, които прави в момента. Последиците ще са за българските граждани и тези, които ще управляват през зимата."

Президентска или полупрезидентска република

"Не мисля, че българските граждани са толкова глупави, колкото глупави или продажни са някои от българските политици и техните "маши". Партии, които предлагат такова управление са избирани от хората като средство някой, от когото гражданите вече не са доволни да бъде премахнат от властта. Тоест, гражданите търсят някакъв друг модел и досега пробваха с други модели, които им бяха предложени. Но всъщност тази партия се оказа мимикрия на определени интереси и няма намерение да изпълни нищо от това, което обещаваше. По-опасна е друга малка партия, която публично обещава да си го върне "тъпкано" на всички - на Европа, на НАТО, да строи лагери, която за съжаление много хора, които в момента са по някаква причина (финансова, професионална) в губеща позиция, такива хора ще се припознаят в реваншистките лозунги. Опасявам се, че през зимата такива граждани ще станат повече, защото предстои да платим данъка война, който украинците плащат с живота си, а ние сега ще го платим само с пари."

Българските медии на "Галапагос"

"Българските медии не са отишли сами на този остров, а бяха заведени там много умело, една по една, с финансови хватки и различен вид натиск. Но българските медии са това, което са – с много странни телевизионни формати, каквито всъщност в журналистиката няма. Да поканиш някого, за да ти разкаже, това, което той иска да ти разкаже. Никой не опонира и водещите са просто едни кукли. Това е начинът на работа в българските медии. Много често редът на медиите, кой ще говори и за какво ще говори, не се определя от журналистите, а от самите партии и медиите се превръщат в нещо като огледало, в което се повтарят определени тези. Така публиката много лесно може да бъде заблудена или ошашавена - като ѝ спускаш непрекъснато полуистини или направо чисти лъжи, както прави в момента служебният кабинет. Като например, че Германия плаша газ в в рубли. Трябва да се знае, че никой в Германия не плаща газ с рубли. От два месеца въпросната фирма е във фалит и германската държава "влезе" в нея, а германската държава по никакъв начин не плаща в рубли, защото това нарушава санкциите на ЕС. Да не говорим, че тези договори - кой в какво плаща никой не може да ги види, така че никой, дори и някакъв министър на енергетиката на една държава не може да твърди подобни неща за друга държава. Защото няма как да е видял договора просто. Можем обаче да видим резултата, а той е, че Германия не получава вече никакъв газ от Русия. Това се вижда ясно, защото фалират фирми, цели индустрии и не знам служебният кабинет на коя планета живее, че не го вижда и не го отразява, а говорят неща, които изобщо не са верни. Дали е от глупост, дали е нарочно, дали е и двете - не знам."

Прогноза

"Моята прогноза е, че и след тези избори няма да може да се състави правителство и на пролет ще има още едни избори. Зимата нещата ще се влошат до толкова, че малки радикални партии ще станат големи партии с много възможности. Предстоят ни доста драматични политически събития, поне още година-две."

Целия разговор с Капка Тодорова чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна