Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва изплащането на еднократна помощ от 375 лв. за пострадалите от наводнения в Карловско

Щетите от наводнението в с. Каравелово.
Снимка: Кремена Данева, БНР

От днес започва изплащането на еднократната социална помощ от 375 лева на хората, пострадали от наводненията в карловските села и подали заявления за финансово подпомагане. Тези от тях, които имат банкови сметки, ще получат сумата с превод, останалите - в пощенските клонове в населените места.

Над 300 са вече подадените заявления за еднократната помощ от държавата, каза пред БНР Надежда Сеизова, която оглавява Дирекция "Социално подпомагане" в Карлово.

Приемането на заявления продължава. В следващите седмици пострадалите, които до този момент не са подали такива, могат да го направят.

Изискванията са минимални –пострадалото жилище да е настоящ адрес. Други документи не са необходими.

Продължава работата по възстановяване на щетите в Карловско след опустошителните порои. Стотици доброволци от цялата страна работиха на място през двата почивни дни. Включиха се отново и военните, но работа има още за седмици напред. Разчистването на къщите, дворовете, улиците и обществените сгради продължава, като кризисният щаб полага усилия за привличане на още техника. 
В Каравелово и Богдан, където сега са насочени по-големите усилия, електричеството  е възстановено, но все още има райони, които са без вода, защото за разрушените водопроводи е необходимо повече време. Водата в цялата община Карлово продължава да е негодна за пиене и готвене. Препоръчва се употребата ѝ само за битови нужди.

Комисии от инженери-конструктори започват огледи в Богдан, Каравелово, Слатина и Войнягово. Те ще обследват пострадалите сгради и ще описват пораженията по тях. Въз основа на събраната информация екипите ще дадат становище дали съответните постройки подлежат на ремонт, дали са годни за обитаване или трябва да бъдат съборени. 

Повече по темата чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна