Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рискован ход ли е частичната военна мобилизация в Русия?

Коментар на Ангел Григоров - кореспондент на БНР в Москва

Ангел Григоров
Снимка: личен архив

Вероятно обръщението на президента Путин е било записано предварително. Това обясни Ангел Григоров, който е кореспондент на БНР в Москва. Той припомни и думите на руския държавен глава:

„Считам за необходимо да подкрепя предложението на Министерството на отбраната за въвеждане на частична мобилизация в Руската федерация. Само граждани, които в момента са в запаса, ще бъдат мобилизирани. С приоритет ще са служилите във въоръжените сили и имащи военна специализация и опит. Те ще преминат задължително обучение преди това. Указът за частична мобилизация вече беше подписан“

След обръщението министърът на отбраната - Сергей Шойгу заяви, че става въпрос за хора, които са служили в армията и имат военен опит, обясни Ангел Григоров. „На мобилизация подлежат 25 милиона души. От тях ще бъде мобилизиран около 1% или 300 хиляди души. На мобилизация не подлежат военнослужещите, като отбиват редовната си военна служба. Студентите също не подлежат на мобилизация“.

Големият въпрос е как руското общество ще реагира на това, обясни Григоров. „Последните социологически сондажи показват, че около 50% в Русия твърдо подкрепят т.нар. военна операция, 20% са твърдо против, 30% по-скоро подкрепят, но има елемент на колебание“.

Обявяването на мобилизация, дори и частична, е рискован ход с непредвидими вътрешно – политически последици, смята Ангел Григоров.

Коментарът на Ангел Григоров може да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна