Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Михаил Груев: Независима България - и заради общото узряване на обществото

Доц. Михаил Груев
Снимка: Иван Русланов

"Това е венецът на усилията на първото поколение в градежа на следосвобожденска България за отхвърляне на ограниченията на Берлинския договор и за изграждането на една модерна България". 

Така доц. Михаил Груев, председател на Държавна агенция "Архиви", описва провъзгласяването на независимостта на България на 22 септември 1908 г. 

"Около 1,8 м е дължината на празничния вариант на Манифеста, с който е провъзгласена Независима България. Оригиналът е ръкописен лист. И двата документа се съхраняват в агенция "Архиви". Успехът на акта на провъзгласяването се дължи на отличния синхрон между княза, след това - царя и правителството, и всичките дипломатически агентства на България в чужбина. Той е съгласуван и с Австро-Унгария, и с Русия. Това е успех на българската дипломация". Това каза пред БНР доц. Груев. 

По думите му това събитие е успешно заради общото узряване на българското общество

"Съединението и Независимостта са двете събития, с които имаме пълното основание да се гордеем". 

В предаването "Преди всички" той допълни, че е настъпил моментът за сериозен дебат в България кой да бъде националният празник на страната, тъй като "трябва да изходим от състоянието и желанието на мнозинството от хората, а не от външни фактори". 

Интервюто с доц. Михаил Груев можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна