Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Йордан Ефтимов: В деня на нашата независимост трябва да мислим и за независимостта на другите

Снимка: Божидар Любенов, БНР

"Все по-малко политици ще бъдат на една позиция с един от последните представители на империализма и неоколониализма в съвременния свят. Скромно заявяваме позициите си спрямо гражданите на прибалтийските републики, на Чехия". 

Това каза пред БНР Йордан Ефтимов, доцент по теория на литературата в НБУ, поет и литературен критик, автор на поетически сборници. 

Той е един от участниците в инициативата "Мрак и светлина", в рамките на която свeтлините на Паметника на съветската армия в София и "Альоша" в Пловдив останаха на тъмно. Зад това застанаха десетки интелектуалци и общественици у нас. Преди дни те призоваха кметовете на София, Пловдив, Стара Загора, Бургас и Варна в навечерието на Деня на независимостта да изключат поне за 24 часа захранването на осветяваните съветски паметници, които според инициаторите били символи на "една отминала и мрачна епоха". 

Според доц. Ефтимов подобни паметници трябва да бъдат съхранявани на място, в което да бъдат експонирани "в своята зловещност": 

"Плаши ме лесното забравяне. В съхраняване на паметта на социализма трябва ясно да се пресъздаде тиранията, потисничеството". 

В предаването "Преди всички" той подчерта, че в деня на нашата независимост трябва да мислим за независимостта на другите 

"Независимостта на съвременните държави е пряко свързана с идеалите на философите - просвещенци, в които като нещо много важно влиза свободата на индивида". 

Интервюто с доц. Йордан Ефтимов можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна