Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Жестовият език е много интуитивен и много логичен"

Даринка Борисова: За глухите хора чуващите също са различни

"Процесът на приемане е двупосочен – не е едностранен: обществото да приеме глухите хора"

Снимка: БГНЕС

На днешната дата се отбелязва Международният ден на жестомимичните езици. Над 300 са езиците на глухонемите, които се практикуват по света.

През 2021 г. у нас бе приет и Закон за българския жестов език.

В общността на глухите хора има голямо многообразие – има хора с малка загуба на слух, други са с доста по-значителна, трети имат множество увреждания, обясни в интервю за БНР Даринка Борисова, създател на Академия "Анди и Ая" за деца с увреден слух. Тя е дете на глухи родители и съпруга на глух човек.

Процесът на приемане е двупосочен – не е едностранен: обществото да приеме глухите хора, подчерта тя. По думите ѝ за глухите хора чуващите също са различни.

"Просто трябва да се направят малки стъпки и от двете страни за да стане контактът. Дори 5-6 жеста да се научат. Жестовият език е много интуитивен и много логичен, не е някаква абстракция."

Борисова е мечтала да стане учителка на глухи деца. В Академия "Анди и Ая" се занимават основно с глухи деца на глухи родители. Посещават ги и деца с остатъчен слух, такива със слухови апарати и импланти, както и с множество увреждания.

"Имаме деца с аутизъм, където също прилагаме техники, свързани с жестовия език. Имаме индивидуални и групови терапии. При нас идват деца от 1 до 18 години."

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна