Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кои бяха най-важните новини от отминаващата седмица

Снимка: Ани Петрова

Поредна седмица за смисъла на свободата и ужасa на войната, седмица, в която природата се укроти, но изпитанията на мнозина на прага на есента и зимата остават.

Точно една седмица ни дели от поредния предсрочен парламентарен вот, кандидат-парламентаристи ни се усмихват от билбордове и от снимки в социалните мрежи, кипи всенародна любов, а ние сякаш живеем в паралелна държава, в която, който плаща, той поръчва музиката.

Седем месеца от войната в Украйна и началото на нов етап във военния конфликт с незаконни референдуми на територията на Украйна и  обявената частична мобилизация в Русия. Събития, които засилиха тревогите от нова ескалация на военния конфликт и у нас.

А партиите са в последната фаза от предизборната си кампания - кампания с обещания и увещания, с хора и забавления и всенародни увеселения.

Настъпи есента, в очакване и на зимата с важния въпрос - ще имаме ли достатъчно количества  газ. На фона на тези въпросителни "Булгаргаз" обяви търгове за втечнен газ както за краткосрочен, така и за десетгодишен период. През седмицата  стана ясно от думите на икономическия министър Никола Стоянов, че дългосрочно България се отказва от доставки на природен газ от "Газпром", а служебният кабинет работи за получаване на количествата по вече съществуващия договор с руската компания, който изтича в края на годината

Само дни ни делят от дългочаканото събитие  -  издаване на Акт 16 за интерконектора Гърция - България, като междусистемната газова връзка ще бъде въведена в експлоатация на 1 октомври с официална церемония в София, водена от държавния глава Румен Радев, на която се очаква да пристигне председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, както  и президенти и премиери от региона.

И докато чакаме да потече газ към България, масово хората се тревожат за доходите си, а редица социологически проучвания показват, че близо 80 на сто от българите очакват от новия парламент и редовен кабинет мерки срещу обедняването, мерки, които да осигурят и поносими цени на газ, ток и горива. Дойде и новината, че 504 лева ще е линията на бедност в България през следващата година, а анкетирани граждани не скриха тревогите си за предстоящата зима.

Трудно се възстановява животът в наводнените села в Карловско. Държавата осигури 46 фургона за настаняване на най-пострадалите в Богдан, Каравелово и Слатина. И през тази седмица продължи обследването на най-засегнатите от наводненията близо 100 къщи в трите села. Над 300 са подадените заявления за държавна помощ, а хората, които близо две седмици ринат калта от къщите си, са категорични, че това, което ще получат е нищожно малко.

След мощните бури общините Бургас и Камено остават в тежко положение, комисии и представители на различни институции обхождаха лозовите масиви край Поморие, където и земеделските стопани очакват компенсации.

И докато едни се бориха с природните катаклизми, в погранични части на страната се усили мигрантският натиск по суша и по вода. Частично бедствено положение бе обявено в части на областите Бургас, Хасково и Ямбол.

Седмицата беше белязана от множество акции в страната срещу битова престъпност и срещу купуването на гласове. Бързи производства и сериозни законодателни промени във връзка с нападенията над лекари и медицински персонал поиска здравният министър Асен Меджидиев, който се срещна в Перник с медицинската сестра от спешното отделение, която  беше приета в неврологията с мозъчно сътресение след нападение от пациент.

Машините, на които нашите сънародници ще гласуват в САЩ, Канада и Великобритания  бяха транспортирани.

Стана ясно, че отделни подвижни секции за избиратели, заразени с Covid-19 или контактни , няма да има за изборите на 2 октомври, тъй като няма обявена извънредна епидемична обстановка. Поставените под карантина заради вирусната инфекция след 26 септември ще могат да подават заявления за гласуване в подвижна избирателна секция. Това обаче ще е възможно само за районите, в които има разкрити секции за гласуване на хора с трайни увреждания.

С тържества в цялата страна отбелязахме 114 години от обявяването на Независимостта на България. Центърът на събитията Велико Търново събра стотици граждани и гости, а в църквата "Св. 40 мъченици" отново бе пресъздадено историческото събитие с прочитането на манифеста към българския народ. Граждани от различни краища на страната споделиха своите емоции от празника.

Чуйте обзора на новините от седмицата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна