Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Металика", Марая Кери и Джо Байдън заедно срещу бедността

3
"Металика" на сцената на Глобалния граждански фестивал в Ню Йорк, 24 септември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Металика" и Марая Кери бяха сред най-известните музиканти на Глобалния граждански фестивал, в който снощи президентът на САЩ Джо Байдън се включи с изненадващо видеообръщение, предаде АФП. Инициативата има за цел да мобилизира усилия срещу бедността и климатичните промени.

Отбелязвайки своята 10-годишнина, шестчасовият фестивал събра хиляди в Сентрал парк в Ню Йорк, а сестринско шоу се проведе в столицата на Гана Акра, в което се включиха хип-хоп звезди от ранга на Ъшър и Стормзи.

Фенове получават безплатни билети за фестивала в замяна на техния ангажимент за полагане на усилия срещу бедността, като събитието съвпада с годишната сесия на Общото събрание на ООН с надежда за оказване на натиск над световните лидери.

"Вдъхновени и благодарни сме за вашата работа и искаме да знаете, че вашата борба е наша бора", заяви редом до съпруга си във видеото първата дама на САЩ Джил Байдън.

Държавният глава – заедно с председателите на Сената и на Камарата на представителите Чък Шумър и Нанси Пелоси, които бяха там лично, подчерта, че новият климатичен пакет е най-всеобхватният в историята на САЩ за целите на зелена енергия.

Но премиерката на Барбадос Миа Амор Мотли предупреди, че действията срещу климатичните промени не могат да дойдат достатъчно бързо за острови като нейния.

Метъл легендите "Металика" раздвижиха публиката с 8парчета, сред които версия на "Nothing Else Matters" с участието начернокожата кънтри певица Мики Гайтън.

Гостите на фестивала повдигнаха множество въпроси, сред които правата на жените – особено на фона на мащабните протести в Иран след смъртта на Махса Амини, която вероятно е била пребита до смърт след арест от нравствената полиция, която след мюсюлманския дрескод при жените в Ислямската република.

На сцената се появи и председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, която заяви:  "Трябва да се грижим за нашите момичета и нашите жени. Те го заслужават".

Марая Кери/ЕПА/БГНЕС

Фон дер Лайен подчерта скорошното обещание на Европа за 600 млн. евро за хранителна сигурност в Африка, Карибите и Тихоокеанския регион.

На сцената излязоха още Марая Кери, италианските рокаджии "Манескин", испанската попзвезда Росалия и Джонас брадърс. Приянка Чопра-Джонас, съпруга на Ник Джонас, бе водеща на фестивала.

Манескин/ЕПА/БГНЕС

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени