Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на "Фердинандова" в Бургас протестираха срещу застрояване на зелена площ (обновена)

| обновено на 26.09.22 в 08:26
Снимка: Радио Бургас

Протест срещу строеж в градинката на улица "Фердинандова" събра 50-тина души от квартала. Живеещите в района са научили, че на зелената площ в района ще бъдат построени две сгради, а дървета на десетки години ще бъдат премахнати.


Собственици на два малки парцела в района на градинката от години настоявали общината да им даде необходимите разрешения за строеж и да им позволи да направят улица до новите сгради, разказва Венцислав Василев, който от 30-години живее там.

"2019-та година също имаше условия за строеж. Тогава трите кооперации се събрахме, наехме адвокат и влезе в общинския съвет. тогава общинският съвет реши, че остава градинката на "Фердинандова" със статут на градинка. Но на следващата година същият този общински съвет промени статута от зелена площ, като частна собственост. А ние сме чували от възрастните хора тука, че никога не е имало собственици, тази градинка е със сто годишна история". 


Жителите на съседните кооперации са категорично против единствената зелена площ в района да бъде застроена. Как ще се реши и проблемът с паркирането, ако дойдат още хора в района, питат те. 

В градинката има около 10 дървета, някои от които са на повече от 60 години и най-вероятно ще бъдат изсечени, коментираха още хората.

Жителите на квартала се подписаха под протестно писмо, което ще входират до общинския съвет. 



А ето и какво ни отговориха от община Бургас по повод казуса.

Местната администрация неотдавна се е опитала да защити по съдебен път своята позиция против застрояването на терена, но съдът се е произнесъл в полза на собствениците.

С днешна дата в Общината не е внесен за разглеждане Подробен устройствен план за района. В свое становище от администрацията са заявили, че две от дърветата (брястове) е задължително да се запазят и ПУП следва да бъде изготвен при съобразяване с тях. Изискано е проектът да бъде съгласуван и с РИОСВ Бургас.

От администрацията припомнят, че още през 2018 г. собствениците на имотите са поискали от кмета на Бургас разрешение за изработване на ПУП, след като терените са били възстановени чрез реституция. Внесеното предложение предвиждало жилищно строителство с височина до 12 и 15 м.. Прз 2019-та година Общинският съвет не е подкрепил искането, но  решението на общината е  било отменено от Върховния административен съд. Тогава с ново заявление от 2020 г. собствениците на имотите са поискали отново разрешение за строеж, което за втори път било отказано. Заповедта на заместник – кмета обаче е обжалвана пред Административния съд в Бургас, който  я отменя и осъжда общината да плати на собствениците всички разноски по делата, като така се стига и до разрешението за изработване на проекта.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна