Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хората в Русия знаят, че ги изпращат като пушечно месо"

Огнян Минчев: Не е застрашена България от включване във войната. Това е пропаганда на зависими от Кремъл хора

"Путин цели замразяване на конфликта в Украйна"

Огнян Минчев
Снимка: Стопкадър, NOVA TV

"Държавната система в Русия е свръх корумпирана. Институциите са на повърхността, а под повърхността са рушветите, личните взаимоотношения и т.н. Това е една система, в която всички организационни действия в обществото гният и не могат да постигнат ефективност, която се очаква от една цивилизована институционална среда. ... Тази система е доста силна и в България в продължение на 30 години след края на комунизма".

Това каза пред БНР политологът доц. Огнян Минчев от Центъра за регионални и международни изследвания.

"Хората в Русия знаят, че ги изпращат като пушечно месо. Ако професионалната руска армия не успя да се справи по фронтовете на Украйна през изтеклите 7 месеца и през последните няколко седмици беше обърната в бягство, то в каква степен може да се справи една композирана от запасняци армия от хора, които водят цивилен начин на живот и сега за две седмици ще трябва да си припомнят всичко, което знаят за бойното изкуство и да го приложат на бойните полета в Украйна", коментира той реакциите в руското общество след обявената от Путин частична военна мобилизация.   

По думите на доц. Минчев наказателни батальони, които са зад гърба на водещата битки армия, са факт, който е потвърждаван от различни източници досега, и всеки, който си позволи да се върне в бягство, бива ликвидиран:

"Тук има и нещо друго, свързано с подобен род наборна армия от резервисти. Режимът в Кремъл с такава армия не би могъл да постигне чудеса. Те са разглеждани като окупационни сили, които да влязат във все още окупираните 20% от територията на Украйна и да наситят тази територия с окупационна мрежа, която по някакъв начин да успява да задържа руския контрол върху нея. Това би било възможно при замразен конфликт. Очевидно, че Кремъл цели това и води политика на замразяване на конфликта". 

Според него държавното ръководство на Украйна не би било съгласно с такава "сделка" и руските резервисти, които бъдат "наслагани" в окупираните територии, ще трябва да влязат в реални бойни ситуации, в които дефицитите на руската армейска система ще бъдат проектирани по-ясно.

"Не е възможно на масата на преговорите да бъдат разрешени проблемите, които войната в Украйна постави. Причината е, че ако Европа и Западът не са в състояние да отстоят позициите, които отстояват Зеленски и държавното ръководство на Украйна, това би означавало, че на Русия, макар и по един заобиколен начин, ѝ се показва картбланш да продължава със своите агресивни действия - както в постсъветското пространство, така и в Източна Европа, при благоприятни условия", заяви политологът и добави:

"ЕС и НАТО нямаме друг избор, освен да отстоим по-твърдо позицията си, че режимът в Кремъл трябва да се върне в международно признатите граници на Руската федерация. Ако не отстоим тази позиция, легитимираме възможността един агресивен режим - какъвто е този на Путин - да нарушава цялата съвкупност от международни норми и закони, които се отнасят към суверенитета на нациите, съществуващи в общност".

По думите на доц. Минчев режимът в Кремъл не крие, че цели възстановяването на Руската империя, което е в пряк разрез с всички основни постулати на международното право, че светът се състои от независими нации и суверенитетът и териториалната им цялост не може да бъде поставен под въпрос.

Политологът беше категоричен, че изобщо не става въпрос за влизане на България или друга страна от НАТО да се намесва в този конфликт:

"Никой не застрашава България да се включи във войната. Това са пропагандни формули на хора, които са дълбоко зависими корупционно, идеологически и политически от руската "пета колона" в България и от интересите на КремълЦялата политика на западния съюз досега е насочена към създаване на предпоставки за помощ на Украйна, за да може тя да се справи с руската агресия. За да не се налага намеса на сили на Атлантическия съюз, което би превърнало войната във война между Русия и евро-атлантическия съюз". 

Интервюто на Диана Янкулова с Огнян Минчев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна